Dva zlata Gruziji drugog dana Evropskog džudo prvenstva do 23 godine

Dva zlata Gruziji drugog dana Evropskog džudo prvenstva do 23 godine

Sa odličnim nastupima džudisti Francuske nastavili su i drugog takmičarskog dana na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine, koje je u petak počelo u Sarajevu.

U prvom finalu današnjeg programa, nakon ceremonije svečanog otvaranja, kojoj je prisustvovao i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Samir Avdić, susrela su se dvojica francuskih takmičara. Do zlata u kategoriji do 81 kilograma stigao je Arnaud Aregba, koji je bio bolji od zemljaka Tiziea Gnamiena. Bronzane medalje osvojili su Muhammed Koc (Turska) i Georgi Gramtikov (Bugarska).

Kategorijom do 70 kilograma izdominirala je njemačka džudistkinja Samira Bock. Bronzana sa ovogodišnjeg Svjetskog prvenstva za juniore u finalu je savladala Francuskinju Kailu Issoufi. Najniža mjesta na pobjedničkom podijumu zauzele su Friederike Stolze iz Njemačka i Ukrajinka Nataliia Chystiakova.

U konkurenciji džudista do 90 kilograma najviše je pokazao Gruzijac Nika Kharazishvili. Evropski juniorski prvak iz 2021. godine u finalu je porazio Ukrajinca Marata Kryzhanskog. Jedna bronza završila je oko vrata Francuza Alekse Mitrovića, a druga je pripala Izraelcu Guyu Gurevitchu.

Drugo zlato Gruziji danas donio je Ilia Sulamanidze u kategoriji do 100 kilograma. Srebreni sa ovogodišnjeg Zagreb Grand Prixa u finalnoj borbi savladao je Mađara Zsombora Vega. Enrico Bergamelli (Italija) i Marvin Belz (Njemačka) okitili su se bronzanim medaljama.

Hrvatska džudistkinja Petrunjela Pavić danas je bila bez premca u kategoriji do 78 kilograma, a do zlata je stigla pobjedom nad Leom Schmid iz Njemačke. Francuskinja Liz Ngelebeya i Mađarica Nikolett Sagi osvojile su bronzane medalje.

Drugo zlato Turskoj na kontinentalnom šampionatu koji se održava u našoj zemlji donijela je Hilal Ozturk u teškoj kategoriji. Turkinja je na ovaj način zaokružila uspješnu godinu, s obzirom na to da je 15. septembra osvojila zlato na EP-u za juniore, a nešto ranije je postala juniorska viceprvakinja svijeta. Ozturk je u finalu bila bolja od Ukrajinke Ruslane Bulavine. Nicki Noričić iz Slovenije i Oxana Diacenco iz Moldavije trijumfovale su u borbama za bronzano odličje.

Uspjeh svoje zemljakinje nije uspio ponoviti Munir Ertug. U finalu teške kategorije porazio ga je Richard Sipocz iz Mađarske. Bronza su osvojili Saba Inaneishvili (Gruzija) i Serafim Kompaniez (Izrael).

Predstavnici Bosne i Hercegovine, ni danas, nažalost, nisu uspjeli ostvariti značajnije rezultate. Poslije drugog takmičarskog dana Francuska je i dalje najuspješnija sa dva zlata i po tri srebra i bronze. Druga je Turska sa dva zlata, dva srebra i jednom bronzom, dok Mađarska ima dvije zlatne, jednu srebrenu i dvije bronzane medalje. Dva zlata je osvojila i Gruzija, te jednu bronzu, i nalazi se na četvrtoj poziciji.

Trećeg takmičarskog dana na Evropskom prvenstvu za seniore do 23 godine, koji počinje od 10.30 sati, na rasporedu je mješovito timsko takmičenje, saopćili su organizatori. 

federalna.ba/Fena

džudo