Duratović: Dodik može u secesiju samo s koferima, u Zanzibaru mu nema Bošnjaka

U Sarajevu je zasjedao državni parlament, u fokusu Izborni zakon, vruć krompir i ispit za vladajuću koaliciju.

U Banjoj Luci, posebna sjednica Narodne skupštine RS-a, Izvještaj Međunarodne komisije za Srebrenicu, koji među ostalim negira genocid i značajno umanjuje broj ubijenih Bošnjaka. Nakon sjednice najavljen javni miting nazvan Srpska te zove. Mjesto okupljanja, Trg Krajine u Banja Luci.

I na kraju ono što je izazvalo ovakve reakcije u Republici Srpskoj - New York i Nacrt rezolucije kojom se 11. juli proglašava međunarodnim danom sjećanja na genocid u Srebrenici. Predstavljen je danas na zatvorenom sastanku u UN-u. Pred Generalnom skupštinom naći će se početkom narednog mjeseca.

Ukratko - u BiH opet prijetnje secesijom, u regiji nove tenzije, NATO zabrinut. O situaciji, uzrocima, posljedicama, prijetnjama i sigurnosti u današnjem Rezimeu govorili su Mirsad Duratović, potpredsjednik Narodne skupštine RS-a i Đuro Kozar, vanjskopolitički analitičar.

Sjetili su se u NSRS, kaže Kozar, da stave izvještaj, tzv. Nezavisne međunarodne komisije za Srebrenicu, nakon što ga je ta komisija usvojila prije tri godine. Tri godine su oni čekali, navodi on, a usvojili su ga sad zato što se priprema Rezolucija o genocidu u Srebrenici i oni misle da će ovim izvještajem da naprave pandan Rezoluciji u UN-u.

Nema govora da se može napraviti pandan, kategoričan je Kozar.

U RS-u ništa novo, kazao je Duratović komentirajući činjenicu da je NSRS usvojila izvještaj 'komisije za istraživanje stradanja u srebreničkoj regiji'

„To nije nimalo iznenađujuće. Glasao sam i protiv sazivanja te sjednice, protiv dnevnog reda, i protiv predloženih zaključaka koji su usaglašeni unutar svih stranaka, i pozicije i opozicije, i bilo je za očekivati da će biti jednoglasno usvojeni. To negiranje i ratnih zločina i genocida je dio kontinuirane politike koja se vodi od okončanja agresije na BiH, na čitavom prostoru RS-a, bez obzira ko su nosioci vlast“, smatra Duratović.

Nama ovdje u BiH ne bi trebao ni visoki predstavnik, ni Ustavni sud, ni Rezolucija, da Milorad Dodik nije takav kakav je, ocijenio je Kozar.

„Dodik je arogantan, čovjek koji radi u korist štete RS-a, on nju vuče u izolaciju. Vraćanje na postavke iz 90-ih znači vraćanje na rat. Rat samo donosi loše. Strada puno nevinih ljudi“, rekao je on.

Kako navodi Duratović, jednoglasno podržavanje izvještaja govori da je jedinstven stav u RS-u da se negiraju ratni zločini i genocid.

„To je razlog zašto nismo ni učestvovali - bespredmetno je formirati komisije i učestvovati u raspravama, braniti teze da li je nešto počinjeno ili ne, ako imamo 50-ak presuda za genocid. Znači li to da mi svojim učešćem u radu NSRS-a također ne priznajemo te presude, i da moram sada nešto tamo braniti, a utvrđen je genocid na međunarodnom sudu i Sudu BiH“, objasnio je.

Na pitanje je li Rezolucija o Srebrenici stvarni razlog ili tek povod za secesiju RS-a, Duratović je rekao:

„Dodik može krenuti u proces secesije sa svojim koferima u rukama i da ide tamo kud misli da ide. Niko nikog ne tjera da živi u našoj kući, u državi BiH. Kome se ne sviđa, bujrum, spakujte kofere i idite u Zanzibar, na Havaje, gdje god hoćete. Idete da živite gdje hoćete bez Bošnjaka i bilo koga. Kome se ne sviđa ovdje ima načina da se riješi i Bošnjaka, i muslimana, i BiH. Mnogo je toga i ranije rečeno, pa se ništa i nije desilo“, kazao je.

Kozar ističe da je miting u Banjoj Luci još jedan Dodikov pokušaj manipulacije narodom.

„Da Dodik kaže šta god uradi, narod je uz njega. Tako narod dolazi pred pravosudne organe da ga podrži. On sve što radi smatra da radi za narod i da je narod uz njega – što nije tačno. Ne bih baš rekao da bi taj narod, na koji se on poziva, pristao na sve, pogotovo ne da mu djeca ginu u nekom novom ratu. I dio naroda i građana u RS-u jeste za to da se BiH pridruži NATO-u. Nisu tamo svi SNSD i stranački obojeni. Znam da ima dosta ljudi kojima je dosta i Dodika i ove vlasti, ali se oni plaše da kažu ono šta misle, zato što su mediji pod kontrolom SNSD-a. Tamo je jedna diktatura u kojoj Dodik radi šta hoće. Kad bi bio jedan referendum o ulasku BiH u NATO, vjerovatno bi ljudi, pošto je tajno glasanje, rekli šta misle. Zato on ne bi na to ni pristao“, ocijenio je Kozar.

Kada je riječ sigurnosnoj situaciji u BiH, Kozar smatra da je potreban veći angažman međunarodnih vojnih snaga.

„Sigurnosna situacija je poremećena, posebno su poremećeni međuentitetski odnosi. Itekako vjerujem međunarodnim snagama“, zaključio je on.

federalna.ba

Rezime Đuro Kozar Mirsad Duratović
Rezime Redžo Mehić Mustafa Trakić
0 15.05.2024 18:31
Redžo Mehić Mustafa Trakić Rezime
0 15.05.2024 18:13
Rezime Semir Efendić
0 14.05.2024 18:10
Rezime Vlatka Martinović Enida Glušac
0 13.05.2024 18:20