Dunović: U ovakvom uređenju nikada nećemo ući u EU

"Ima jako puno i sličnosti i razlika između agresije na Ukrajinu i agresije na Bosnu i Hercegovinu. Stepen agresije je poprilično sličan, s tom ogormnom razlikom što su Bosancima i Hercegovcima bile ruke svezane, a u ovom konkretnom slučaju cijeli svijet i cijela Evropa se digla da pomogne ukrajinskom narodu, ne samo sa humanitarnom vodom i ikar konzervama, nego da ih prije svega naoružaju i obuče da se mogu braniti od te agresije koja je izvršena na njihovu zemlju", istakao je dopredsjednik SABNOR-a Nijaz Skenderagić u Odgovorite ljudima.

"To je tragedija BiH i to je pitanje na koje odgovor treba prije svega Zapad dati - zašto su nama ruke vezali, zašto nam i danas nameću neka privremena rješenja koja traju decenijama i zašto ovdje na ovim prostorima ne primijene politiku koja bi bila normalna u bilo kojoj evropskoj zemlji."

Dopredsjednik FBiH Milan Dunović naglašava da je to ključno pitanje.

"Ovo je ključno pitanje jer agresija na BiH nije trajala četiri dana, trajala je četiri godine. Bili smo pod embargom, to je činjenica. Uspjeli smo se odbraniti. Postavlja čovjek sam sebi pitanje da li je namjera Evrope bila možda drugačija? Šta je bila ideja embarga? Šta je danas ideja zapadnih demokratija kada nam gospodin Escobar poručuje da moramo ući u EU sa ovakvim društvenim uređenjem i po principu Dejtona sa konstitutivnim narodima i ovim sistemom odlučivanja. Ja odgovorno tvrdim da u takvom uređenju mi nikada nećemo ući u EU. Mi ne možemo dobiti ni kandidatski status zato što sistem odlučivanja koji postoji od Dejtona na ovamo je potpuno suprotan onome što propagira EU. Ukoliko nam se pokušava prodati ideja da je Dejton dobar za EU postavlja se pitanje zašto onda 1995. do danas nismo ušli u EU. O jačanju desnice u svijetu i Evropi želim reći, stari/novi predsjednik Srbije Vučić je rekao da, Srbija je otišla udesno jer s eon želi pozicionirati kao neki centar, a taj centar nam godinama šalje poruke da nam je neophodno pomirenje Bošnjaka i Srba. Ja tvrdim da Bošnjaci i Srbi nisu posvađani. Problem nemaju Bošnjaci i Srbi, problem imaju BiH i Republika Srbija."

"Ja bih rekao da ne postoje dobri i loši narodi u BiH, ne postoje dobre i loše religije, postoje samo dobri i loši ljudi. I moja poruka svima je budimo dobri ljudi", zaključio je Skenderagić.

Cijelu emisiju pogledate OVDJE.

federalna.ba

Milan Dunović Nijaz Skenderagić Odgovorite ljudima
Odgovorite ljudima Put ka EU
0 22.05.2024 21:51
Kosovo Vijeće Evrope članstvo Odgovorite ljudima Odgođeno
0 17.05.2024 11:11
Odgovorite ljudima
0 01.05.2024 22:13
Odgovorite ljudima
0 24.04.2024 22:05
Odgovorite ljudima
0 17.04.2024 22:57