Dunović i Imamović: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma
(Izvor: Fena/Hazim Aljović)

Dunović i Imamović: Zaključci SNSD-a protuustavni i kontra Daytonskog sporazuma

Zastupnik Demokratske fronte u Parlamentarnoj skupštini BiH Milan Dunović kazao je da je današnja vanredna sjednica Predstavničkog doma PS BiH "sazvana sa jednom tačkom dnevnog reda i bez ikakavog materijala".

Ističe da su zastupnici dobili isti material kao i novinari nakon što je sjednica počela, zbog čega je on tražio pauzu od 30 minuta kako bi se zastupnici upoznali sa zaključcima koje SNSD predlaže.

-  Veliki broj tih zaključaka je protuustavan. Čak se visoki predstavnik ne naziva funkcijom već imenom i prezimenom. Traži se od Predstavničkog doma da usvoji da su odluke visokog predstavnika ništavne, što bi značilo poništavanje Dejtonskog sporazuma – istaknuo je Dunović.

Dodao je da bi predstavnici SNSD-a, kada već pričaju o "izvornom Dejtonu", prvo trebalo da pročitaju da je visoki predstavnik "dejtonska kategorija".

- Tako da su zaključci napisani u nekoj brzini i vjerovatno je to razlog zbog čega su podijeljeni zastupnicima nakon što je sjednica počela – zaključio je.

Zastupnik Kluba SDP-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Jasmin Imamović  kazao je da njegova stranka neće pristati da mijenja rješenje i odbit će zaključke sa današnje hitne sjednice Predstavničkog doma PS BiH.

Imamović vjeruje da na taj način štiti Dejtonski mirovni ugovor, Ustav BiH, sustavnost i zakonitost.

- Visoki predstavnik ima legalan mandat i na vrijeme je najavio da, ukoliko do Nove godine ne bude donesen izborni zakon, on će nametnuti izmjene i to je po svojoj dužnosti i pravu i učinio. Na nama je da to poštujemo i prihvatimo taj zakon, a onda možemo amandmanima da donosimo izmjene – izjavio je Imamović.  

Dodao je da postoji mogućnost da su neki zaključci izmijenjeni, ali oni koji su dati zastupnicima pred početak sjednice za njega su potpuno neprihvatljivi.

federalna.ba/Fena

Milan Dunović Jasmin Imamović
Plenum Marko Romić Midhat Čaušević Jasmin Imamović
0 20.05.2024 22:20
Milan Dunović jutarnji program Dobro jutro, Bosno i Hercegovino
0 18.03.2024 19:30
Milan Dunović jutarnji program Dobro jutro, BiH!
0 13.12.2023 18:27