Duma ratifikovala sporazume o prijemu četiri ukrajinske regije u sastav Rusije
(Izvor: Arhiva)

Duma ratifikovala sporazume o prijemu četiri ukrajinske regije u sastav Rusije

Državna duma, donji dom ruskog parlamenta, ratifikovala je na plenarnoj sjednici u ponedjeljak sporazume o prijemu četiri ukrajinske regije u sastav Ruske Federacije.

Poslanici su održali pojedinačna glasanja o prijemu regiona Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje u sastav Rusije. Nijedan zastupnik nije bio suzdržan niti protiv ove odluke.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u petak dokument o pripajanju ukrajinskih regija Donjeck, Herson, Lugansk i Zaporožje Rusiji.

Na svečanosti održanoj u glavnom gradu Moskvi, ruski predsjednik Vladimir Putin i čelnici takozvanih proruskih administracija potpisali su sporazume o pripajanju ukrajinskih regija Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja Rusiji.

Govoreći na ceremoniji u Kremlju, Putin je poručio da Rusija nikada neće "izdati" stanovnike ovih regija.

U međuvremenu, zemlje članice EU osudile su rusku "nezakonitu aneksiju" regija u istočnoj Ukrajini, rekavši da je nikada neće priznati.

Od 23. do 27. septembra, ukrajinski separatistički regioni Donjeck i Lugansk i dijelovi Zaporožja i Hersona pod ruskom kontrolom održali su referendume o pridruživanju Rusiji.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova je u saopštilo da više od 98 posto ljudi koji žive u ukrajinskim regijama podržalo pristupanje Rusiji.

federalna.ba/AA

Duma aneksija ukrajinske oblasti
Vladimir Putin aneksija ukrajinske oblasti
0 05.10.2022 09:11
Rusija Savjet Federacije aneksija
0 04.10.2022 11:00
Vladimir Putin aneksija Ukrajina Rusija
0 30.09.2022 21:12
Izrael Rusija Ukrajina aneksija
0 30.09.2022 18:06
SAD Joe Biden Rusija Ukrajina aneksija
0 30.09.2022 18:02