Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj: Više od 1,92 miliona građana glasalo u inostranstvu

Drugi krug predsjedničkih izbora u Turskoj: Više od 1,92 miliona građana glasalo u inostranstvu

Više od 1,92 miliona turskih državljana do sada je glasalo u inostranstvu u sklopu drugog kruga predsjedničkih izbora u Turskoj koji se održavaju u nedjelju, 28. maja.

Glasanje u diplomatskim predstavništvima završeno je u srijedu, a na graničnim prelazima će trajati do 17 sati po lokalnom vremenu (16 po srednjoevropskom) u nedjelju.

Prema podacima Vrhovne izborne komisije Turske, više od 1,92 miliona ljudi glasalo je u turskim stranim misijama i na graničnim prelazima do 16 sati po lokalnom vremenu u subotu.

Na izborima održanim 14. maja, oko 1,84 miliona turskih državljana u inostranstvu izašlo je na birališta kako bi glasali na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Odziv birača u drugom krugu predsjedničkih izbora do sada je premašio taj broj za skoro 80.600.

Narodna alijansa predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana osvojila je većinu u parlamentu, dok je predsjednička utrka prešla u drugi krug jer nijedan kandidat nije osvojio prostu većinu ili više od 50 posto glasova.

Erdogan će se suočiti s Kemalom Kilicdarogluom, liderom glavne opozicione Republikanske narodne partije (CHP) i zajedničkim kandidatom šestostranačke opozicione Nacije Alijanse, u drugom krugu glasanja u nedjelju.

U prvom krugu izbora održanom 14. maja, Erdogan je osvojio 49,5 posto glasova, a lider turske opozicije Kemal Kilicdaroglu, imao je 44,89 posto glasova.

Birališta će biti otvorena od osam sati po lokalnom vremenu (sedam sati po srednjoevropskom) sve do 17 sati po lokalnom vremenu (16 po srednjoevropskom).

federalna.ba/AA

Turska izbori