videoprilog Mirne Ždralović (Dnevnik 2)

Drugi dan foruma u Antaliji, aktueliziran autoput Beograd – Sarajevo

Drugi dan foruma u Antaliji i nova prilika za razgovore. Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, predsjednik RS-a i ministar vanjskih poslova u Antaliji s predstavnicima još 147 zemalja. Panel-diskusije i razgovori na marginama. Dogovori o jačanju međudržavnih saradnji, ali i prilika za sumiranje napretka Bosne i Hercegovine na putu ka EU, te za traženje podrške za otvaranje pregovora s Unijom. Članovi bh. predsjedništva sastali su se i predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoanom. Tema: trilaterna saradnja na izgradnji davno planiranog autoputa Beograd-Sarajevo.

Drugi dan diplomatskog foruma u Antaliji i niz sastanaka. Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nakon panela u kojem su pokazali gdje su složni i gdje se sa stavovima razilaze, sastali se i s domaćinom - predsjedsjednikom Turske. Članovi Predsjedništva zadovoljni podrškom koju Turska pruža, te poručuju da se nadaju i nastavku saradnje i novim projektima. Stavovi opet različiti po pitanju NATO puta.

“Predsjedniku Erdoanu sam iskazao poštovanje za sveukupnu pomoć državi Bosni i Hercegovini. Posebno sam istakao da je za našu državu važno da što prije uđe u članstvo NATO saveza i da zajedno s Republikom Turskom bude u ovoj alijansi”, saopćio je Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (SDP).

“Ono što je važno jeste uvijek ta iskazana briga koju pokazuje Turska za naše unutrašnje odnose i uvijek podsticaj koji dolazi s te strane u smislu da sami treba da kreiramo svoja rješenja, da treba da njegujemo dijalog”, izjavila je Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (SNSD).

Sastanak obilježen i razgovorom o zajedničkim projektima, a posebno naglašen nastavak trilateralne saradnje Bosna i Hercegovina-Srbija-Turska. Izgradnja već dugo godina spominjanog autoputa Beograd-Sarajevo stala na planu, te na sastanku izražena spremnost za nastavkom. O tome je Erdoan razgovarao i s Dodikom.

“Stojimo zato što u Federaciji ne mogu da se odrede kojim pravcem autoput treba graditi. Mislim da smo - ne mogu sa sigurnošću da kažem - dogovorili se i ovdje i mislim da bi Turska to trebala uraditi jer mi ne možemo. Treba doći nekako do dogovora da federalna strana podrži ove aranžmane s RS-om, a kad federalna strana bude kasnije spremna, nećemo oklijevati da i to podržimo”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS (SNSD).

Razgovor o autoputu obilježio je panel ministara vanjskih poslova balkanskih zemalja “Izazovi i prilike na Balkanu”. Govor Elmedina Konakovića kako treba razgovarati o budućnosti, a ne prošlosti prekinuo je Ivica Dačić, rekavši da onda treba dati trasu za autoput. Međutim, Konaković je ponovio da prije toga treba dogovoriti trasu preko Goražda i Sandžaka. Odmah je uslijedila reakcija Milorada Dodika:

“Nikada trasa autoputa Beograd-Sarajevo nije dogovorena preko Goražda i Sandžaka. S turskom stranom je dogovoreno da se autoput gradi preko Višegrada, Rogatice, Sokoca i Istočnog Sarajeva. Konakovićeva izjava pokazuje da sve blokade razvojnih projekata, pa i ovog koji se dogovara s Turskom, dolaze isključivo od bošnjačkih političara iz Sarajeva.”

Iako je autoput izazvao rasprave, boravak u Antaliji svi učesnici okarakterisali su uspješnim. Ipak, Dodik ponovo sa svojom starom retorikom i najponosniji na sastanke s Orbanom i Lavrovom, ali i ministrom iz Slovačke. Dok je Konaković iskoristio priliku pred svima ispričati o tome šta je Bosna i Hercegovina na putu ka EU napravila i koliki bi značaj za našu zemlju imalo pridruživanje ovoj zajednici, posebno u kontekstu sprečavanja odlaska stanovništva.

“Nadamo se da će EU shvatiti da glavno pitanje za Bosnu i Hercegovinu nije šta ćemo kada uđemo u EU, nego šta se dešava ako ne budemo u Evropskoj uniji. Optimist sam, mislim da možemo uraditi i više prije konačne odluke kada bude vođena politička diskusija na najvišem nivou. Očekujem konačnu odluku s optimizmom kako bi bio nastavljen evropski put. Nemamo druge mogućnosti”, poručio je Konaković.

“Znamo da je evropski put nesumnjivo nespojiv s pogotovo nelegalnim Schmidtom. Želimo da se RS u skladu s ustavnom pozicijom vidi u pregovaračkom procesu. Ukoliko ona ne bude viđena, nismo oni koji su spremni da se krećemo evropskim putem, a da smanjimo snagu RS-a”, istakao je Dodik.

Uspješni sastanci prilika za jačanje i ostvarivanje saradnje s brojnim državama, ali i traženje podrške za Bosnu i Hercegovinu na putu ka Evropskoj uniji. Ponovljena je nada da kraj marta donosi početak pregovora. Priliku za službenim sastancima i razgovorima, ali i onim na marginama zvaničnici iz Bosne i Hercegovine imaju još jedan dan, kada će službeno Treći diplomatski forum biti i zatvoren.

federalna.ba

Antalija Antalija diplomatski forum Turska
Turska Recep Tayyip Erdoğan puč godišnjica
0 15.07.2024 13:45
Turska Srebrenica genocid Međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici
0 10.07.2024 11:19
Turska satelit lansiranje
0 09.07.2024 08:22