Dron spasio 14-godišnjaka u Španiji od utapanja
(Izvor: Ilustracija)

Dron spasio 14-godišnjaka u Španiji od utapanja

Pionirska služba za spašavanje dronovima koja djeluje duž španskih plaža spasila je ovog mjeseca život 14-godišnjaku dok se borio protiv snažnog plimnog vala kod plaže u Valenciji, saopćili su operateri službe.

Dron je izbacio pojas za spasavanje u more koji je bio u stanju da drži tinejdžera na površini upravo dok je tonuo pod valom, dok služba za spašavanje nije stigla nekoliko momenata kasnije.

- Kada smo stigli vidjeli smo da je dječak u veoma lošem stanju, skoro potpuno bez energije da se održava na površini, tako da sam izbacio pojas za spasavanje – izjavio je za Reuters Miguel Angel Pedrero, pilot drona u General Drones, firmi koja snabdijeva spasilačku službu tehnologijom.      

- To je zbog snažnih valova bio kompliciran manevar, ali smo konačno bili u stanju da mu pružimo pojas za spašavanje i on je bio u mogućnosti da pluta dok spasioci nisu stigli do njega – kazao je.

General Drones sa sjedištem u Valenciji, počela je podržavati osoblje službe za spašavanje u 2017. u mjestu Sagunto, nešto sjevernije od Valencije.

Firma sada ima više od 30 pilota i njihovih dronova koji rade za službe spašavanja na 22 plaže širom Španije, pružajući podršku za brzu reakciju u kritičnim trenucima potencijalnog utapanja prije nego što pripadnici službe za spašavanje dođu na lice mjesta.

- Te dodatne sekunde od vitalnog su značaja u nekim slučajevima i također dopuštaju spasilačkim timovima da se primaknu osobi na mirniji i oprezniji način – dodao je Pedrero.

Nakon što je spašen, 14-godišnjak, poslan je u lokalnu bolnicu kada mu je osoblje hitne pomoći pružilo pomoć u kisiku. On je poslan kući nakon 24 sata.

Ukupno 140 ljudi je poginulo u nesretnim slučajevima utapanja u Španiji u prvih šest mjeseci ove godine, za 55 posto više nego u istom periodu 2021.,prema španskoj kraljevskoj federaciji za spasavanje.

federalna.ba/Fena

dron spašavanje Španija plaža