Razgovarala: Ermina Jalimam

Dr. Drljević za FR: Spas je u masovnoj imunizaciji

Postoji opravdana sumnja u postojanje novog delta soja virusa i u Bosni i Hercegovini, ali zvanično još uvijek niti jedan slučaj nije otkriven“, kazao je za Radio Federacije dr. Ednan Drljević, infektolog Opće bolnice “Dr. Abdulah Nakaš“. „Jedino rješenje u borbi protiv pandemije, pa i novog delta soja za koji Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je sada prisutan u 92 zemlje svijeta i  predvodi novi smrtonosni talas, jeste brza i masovna vakcinacija. Ona se, zbog neodgovornosti vlasti u BiH, još uvijek ne dešava“, kaže dr. Drljević.

Doktore Drljeviću, danima već u Federaciji BiH bilježimo značajno povoljniju epidemiološku situaciju koju, naravno, prati ublažavanje mjera te smanjen oprez građana. Istovremeno, zemlje širom svijeta, pa djelimično i Evrope, suočene su s novim talasom, a posebno zabrinjavajući je novi delta sojem, o kojem se mnogo govori posljednjih dana jer se približio i BiH – u susjednoj Hrvatskoj su otkriveni i prvi slučajevi. Postoji li zbog toga opravdana bojazan?

Što se tiče delta virusa, mi pratimo situaciju svugdje u svijetu, posebno u Indiji. Međutim, da bi uopšte mogli da govorimo o delta virusu i mjerama za sprečavanje širenja, mi moramo uraditi istraživanje u BiH što je u toku. I mi djelimično učestvujemo u istraživanju na Veterinarskom fakultetu koje će pokazati prisutnost virusa, a u kasnijoj fazi i procentualnu zastupljenost virusa u odnosu na druge sojeve, kao što su britanski, vuhan soj itd. i tek kad budemo imali te kompletne podatke i precentualnu prisutnost, moći ćemo da govorimo i donosimo nove mjere u borbi protiv ovog soja.“

Zasad iz mjerodavnih institucija, kakav je i laboratorij Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, tvrde da nema registrovanih zaraženih novim delta sojem, ali se čekaju rezultati analize nekoliko uzoraka za koje su sumnja da je riječ o novom soju. U izjavi za Radio Federacije dr. Teufik Goletić nije isključio mogućnost njegovog prisustva! On tvrdi da trenutno problem može biti i smanjen broj reprezentativnih uzoraka na osnovu kojih se vrši testiranje, jer se generalno sada radi manje testiranja.

To je opravdana sumnja, ali sa epidemiološke strane, mi možemo da govorimo o protuepidemiološkim mjerama kad dobijemo tačne podatke o zastupljenosti virusa na ovom području, jer mi znamo da se ovaj virus lako širi i da nosi veće komplikacije koje se javljaju ranije te bi mjere morale biti jačeg intenziteta. Međutim, kod nas kovid infekcija još uvijek nije prestala. Mi imamo srednje teške i teške slučajeve u bolnici, desetak trenutno na odjlelu. Ne možemo govoriti da kovida nema, nego da se sveo na mjeru koju držimo pod kontrolom. Sve osnovne mjere su na snazi i s njima ćemo još dugo živjeti. Za donošenje novih mjera moramo imati egzaktne podatke na osnovu kojih ćemo ih donositi.“

Svjetska zdravstvena organizacija je ovog vikenda registrovala najniži broj zaraženih u svijetu od februara, ali i upozorila da delta soj, sada prisutan u 92 zemlje, predvodi novi, smrtonosni talas u zemljama od Indonezije do Rusije. Stručnjaci upozoravaju da je jedino rješenje protiv delta soja brza i masovna vakcinacija. Znamo kakvo je stanje sa procesom vakcinacije kod nas! Šta, onda, preporučiti građanima?

Ukoliko u što kraćem roku provedemo vakcinaciju i pridržavamo se postojećih mjera, mi možemo držati pandemiju pod kontrolom. S druge strane, građani, ukoliko žele što prije da se riješe ove pošasti, moraju da vrše pritisak na vlast koja je pokazala nedostatak empatije prema vlastitom stanovništvu„, kazao je za Radio Federacije dr. Ednan Drljević.

 

Ednan Drljević Federalni radio Radio Federacije BiH
sport Federalni radio
0 27.09.2021 23:31
Vijesti u 22 Federalni radio
0 27.09.2021 22:36
sport Federalni radio
0 27.09.2021 18:33
Vijesti u 17 Federalni radio
0 27.09.2021 18:27
sport Federalni radio Radio Federacije BiH
0 26.09.2021 23:23
Vijesti u 22 Federalni radio Radio Federacije BiH
0 26.09.2021 21:51