Dosuđena najstroža kazna za vrijeđanje tajlandske monarhije

Dosuđena najstroža kazna za vrijeđanje tajlandske monarhije

Tajlandski sud u utorak je osudio 65-godišnju ženu na više od 43 godine zatvora zbog kritiziranja kraljevske obitelji na internetu, kazala je njezina odvjetnica.

To je najstroža kazna ikada izrečena u toj zemlji za vrijeđanje monarhije.

Presuda je donesena u vrijeme neviđenih prosvjeda mladeži na kojima se otvoreno kritizira monarhija, usprkos strogom tajlandskom zakonu poznatom kao "lese majeste" koji predviđa kaznu zatvora od 15 godina za svako kršenje spomenutog zakona.

Anchan Preelert je priznala krivnju za 29 zasebnih kršenja zakona dijeljenjem i postavljanjem objava na YouTube kanalu i Facebooku između 2014. i 2015., objasnila je njezina odvjetnica Pawinee Chumsri.

Anchan je prvotno bila osuđena na 87 godina zatvora, ali joj je zbog priznanja krivice sud kaznu prepolovio.

"To je najstroža ikada kazna izrečena za slučaj koji se vodio prema zakonu lese majeste", objasnila je Pawinee iz udruge Tajlandski odvjetnici za ljudska prava.

Anchan sada preostaje mogućnost žalbe na dvije više sudske instance, rekla je odvjetnica.

Policija je izvršila raciju na dom Anchan Preelert u siječnju 2015., mjesecima nakon što je u vojnom udaru svrgnuta civilna vlada.

Nakon vojnog udaru 2104., najmanje 169 ljudi je optuženo za kaznena djela prema spomenutom zakonu. Vlasti su ga nakratko prestale primjenjivati 2018., ali ga je policija ponovo vratila nakon nereda i prosvjeda  na kojima se kritizirala monarhija.

federalna.ba/Hina

Anchan Preelert Tajland kazna