videoprilog Mime Golubić (Federacija danas)

Narednog mjeseca bit će isplaćene uvećane penzije u Federaciji BiH

Sredstva Vlade Federacije BiH namijenjena naseljima Unsko-sanskog kantona pogođenim poplavama biće dostupna u ponedjeljak, jedan je od zaključaka redovne sjednice Federalne vlade. Takođe, već narednog mjeseca biće isplaćene uvećane penzije, iako je prethodni saziv Vlade donio odluku da vanredno povećanje stupi na snagu u julu. Premijer Federacije Nermin Nikšić osvrnuo se i na imenovanje Zorana Tegeltije na čelo Uprave za indirektno oporezivanje BiH i sve opravdao principom nacionalne rotacije.

Na redovnoj sjednici Vlade Federacije BiH pred ministrima i premijerom dnevni red i važna pitanja. Među prvim odlukama, a na prijedlog federalnog ministra za rad i socijalnu politiku Adnana Delića, ubrzan je proces, te će već od maja biti isplaćene uvećane penzije.

“Isplate penzija će biti umjesto od jula, u maju veće za 3,9%. Za to usklađivanje Vlada je osigurala dodatnih 14 miliona KM”, kazao je Delić.

Osim usklađivanja penzija, na sjednici Federalne vlade donesen je i zaključak da će sredstva Vlade Federacije BiH namijenjena poplavljenim područjima u Unsko-sanskom kantonu biti dostupna u ponedjeljak.

Premijer Nermin Nikšić najavio je uskoro novu novčanu pomoć za saniranje nastalih šteta.

“Sredstva koja smo odobrili nisu sredstva za saniranje poplava, to su interventna sredstva. Odobrena su sredstva u iznosu od 500.000 KM od strane Vijeća ministara. Mi smo odlučili da ta sredstva preko Federalne uprave Civilne zaštite budu dostupna opštinama, gradovima”, rekao je Nikšić.

Nakon sjednice, osim dnevnog reda, u fokusu je bilo i imenovanje Zorana Tegeltije na čelo Uprave za inderektno oporezivanje BiH. Nije tajna da je tu poziciju želio i SDP. Ipak, kako tvrdi Nikšić, princip nacionalne rotacije bio je presudan:

“U svim ovim razgovorima koje smo imali došli smo do jednog zida i teško je da baš imate kontraargument. U isto vrijeme u nekim drugim stvarima ćemo također ispoštovati taj princip rotacije pa će direktor Elektroprenosa biti neko ko je iz reda bošnjačkog naroda.”

Osim imenovanja Tegeltije, ni imenovanje Vahidina Munjića na poziciju direktora FUP-a, za Nikšića nije sporno jer su sve procedure obavljene, kako tvrdi, po zakonu. Također, sve su glasnije spekulacije da je Trojka već podijelila rukovodeće pozicije u javnim preduzećima. Premijer Federacije to negira. Tvrdi - pregovori tek trebaju početi.

federalna.ba

Vlada FBiH Nermin Nikšić poplave štete