Đorđević: Još nije utvrđena odgovornost za objavljivanje spiska s imenima djece za odstrijel
(Izvor: Arhiva)

Đorđević: Još nije utvrđena odgovornost za objavljivanje spiska s imenima djece za odstrijel

Predsjednik Savjeta roditelja Osnovne škole "Vladislav Ribnikar" Igor Đorđević izjavio je danas da Vlada Srbije još nije utvrdila odgovornost službenih i drugih lica koja su objavila spisak s imenima djece koje je, navodno, maloljetni K.K. planirao da ubije. Đorđević je agenciji Beta kazao da je roditeljima obećano u Vladi Srbije da će danas konačno biti saopšteni rezultati unutrašnje kontrole u Ministarstvu unutrašnjih poslova, ali da se to nije dogodilo. 

"Jutros sam razgovarao s ljudima iz Vlade Srbije koji su zaduženi za komunikaciju s rodteljima iz 'Ribnikara' i obećali su da će nas u toku dana obavijestiti o njihovoj istrazi, odnosno o odgovornosti lica koja su u javnosti objavila spisak 'prioritetnih meta'. Nažalost još uvijek nismo dobili odgovor", rekao je Đorđević. 

Roditelji su, pored ostalog, 8. maja zatražili da se utvrdi puna odgovornost ljudi koji su iznijeli u javnost spisak s imenima iz VII/2 odeljenja, koji je obišao svijet, kao i slike djece i roditelja i da isti za to budu sankcionisani. Premijerka Ana Brnabić obećala je da će svi zahtijevi roditelja biti ispunjeni, međutim pitanje odgovornosti do sada nije utvrđeno. 

"Pretpostavljam da je jedini razlog što još uvijek nije utvrđena odgovornost za objavljivanje spiska s imenima djece, sporost u radu nadležnih službi u Ministarstvu unutrašnjih poslova i tromost državnog aparata. Nadam se da nije u pitanju pokušaj izbjegavanja odgovornosti i da će Vlada Srbije održati obećanje dato roditeljima", istakao je Đorđević. 

Načelnik Policijske uprave Beograda Veselin Milić je 3. maja na konferenciji za novinare, u prisustvu ministra policije Bratislava Gašića, pokazao spisak na kome su bila ispisana imena učenika koje je, kako je rekao, K.K. planirao da ubije. Milić je pokazao skicu škole i spisak djece, koje je K.K, kako je naveo, sam napravio i utvrdio prioritetne mete. Na tom spisku se vidi koga je sve K.K, po Milićevim riječima, planirao da ubije. 

"Skica izgleda kao iz neke video igrice ili horor filma što ukazuje da je detaljno smišljao kako da uđe u školu i u kom broju ubije iz VII-2, VII-3, VIII-4", rekao je Milić. 

Milić je prošle sedmice, na sastanku s predstavnicima opozicije, kazao da je nakon tragičnih događaja u "Ribnikaru" i Mladenovcu ponudio ostavku na mjesto načelnika Policijske uprave Beograda, ali da nije prihvaćena.  U srijedu 3. maja, oko osam sati, u OŠ "Vladislav Ribnikar" na Vračaru ubijeno je osam učenika i portir, dok su šestoro djece i jedan nastavnik ranjeni. U međuvremenu je, od posljedica ranjavanja, preminula još jedna učenica. 

Zbog pucnjave je uhapšen K.K. (14), učenik škole, koji je na saslušanju priznao da je počinio masovno ubistvo. Do sada, osim ministra prosvete Branka Ružića, niko od predstavnika vlasti nije snosio moralnu ili objektivnu odgovornost zbog tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar".

federalna.ba/Beta

Savjet roditelja OŠ Vladislav Ribnikar ubistvo spisak djece
Amar Ismani ubistvo
0 27.05.2024 12:05
Miljevina ubistvo samoubistvo
0 15.05.2024 08:25
Meksiko turisti ubistvo
0 06.05.2024 09:14