Dominikanska Republika zatvara cijelu granicu s Haitijem
(Izvor: EPA-EFE/EDDY VITTINI)

Dominikanska Republika zatvara cijelu granicu s Haitijem

Dominikanska Republika zatvorit će danas svoju zračnu, kopnenu i morsku granicu sa susjednim Haitijem, najavio je to predsjednik zemlje Luis Abinader nakon nesuglasica oko izgradnje vodenog kanala iz zajedničke rijeke.

"Od šest sati ujutro (10.00 GMT), sutra, u petak, cijela granica Dominikanske Republike, kopnena, morska i zračna, bit će zatvorena", rekao je Abinader.

On je kazao da će granica biti zatvorena onoliko dugo koliko je potrebno da se "ovaj provokativni potez zaustavi".

Zvaničnici obje zemlje sastali su se u srijedu u Dominikanskoj Republici kako bi riješili spor koji je nastao zbog korištenja rijeke Masakre, koja teče duž njihove zajedničke granice na ostrvu Hispaniola. Dominikanske vlasti tvrde da bi kanal skrenuo vodu iz rijeke, što bi nanijelo štetu lokalnim farmerima i okolišu.

"To je potpuno neadekvatna konstrukcija, bez ikakvog stručnog osnova. To je provokacija koju ova vlast neće prihvatiti", rekao je Abinader.

Naglasio je da se izgradnjom kanala na rijeci krši i bilateralni ugovor iz 1929. godine.

Dominikanski predsjednik je već prijetio da će zatvoriti granicu s Haitijem zbog ekonomske, političke i sigurnosne krize u kojoj je ta nacija zarobljena, zbog koje su hiljade Haićana pobjegle, pokušavajući pobjeći od bandi koje kontroliraju oko 80 posto glavnog grada Port-au-Princa.

federalna.ba/AA
Dominikanska Republika Haiti granica