videoprilog Ivane Đurđević-Bajić (Federacija danas)

Domaća poljoprivredna proizvodnja ugrožena nekontrolisanim uvozom

Domaća poljoprivredna proizvodnja je ugrožena nekontrolisanim uvozom, a BiH godinama ne primjenjuje ni jednu mjeru zaštite ove proizvodnje. Međunarodni sporazumi, čiji je potpisnik i BiH, tvrde bh. proizvođači, nisu kočnica za uvođenje zaštitnih mjera, te insistiraju da Vijeće ministara konačno uvede prelevmane i carine, te zaustavi uvoz u vrijeme kada je velika ponuda domaće proizvodnje. 

Farmeri su nezadovoljni. Proljetna sjetva je počela, a većina poljoprivrednika zbog lošeg iskustva iz prošle godine, niskih cijena i problema u plasmanu proizvoda nije sigurna da li će ove godine uopšte i zasnovati proizvodnju.

"Svi uvoze, samo mi naše ništa ne možemo da prodamo. Sad trenutno ne može niko ništa prodat. Vrećica kupusa je 2 marke, tovni bikovi su sišli na 3.60. Ne može se izdržati na takav način", navodi Savo Bakajlić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača Semberije i Majevice.

Od nadležnih traže hitnu mjeru zaštite domaće proizvodnje i uvođenje prelevmana i carina. Obustava uvoza u vrijeme kada domaći proizvodi pristižu riješila bi problem plamana i gubitaka u domaćoj privredi.

"To nigdje nema, to da je u EU mi bi bili zaštićeni, a kod nas se o zaštiti domaće proizvodnje priča samo od izbora do izbora, a sve ostalo je prazna šuplja priča. Niko nije stao da zaštiti domaću proizvodnju na nivou BiH, RS, samo nas razvlače od danas do sutra, od godine do godine", dodaje Bakajlić.

Nada su im domaći prerađivači koji su orijentisani na otkup domaće sirovine za preradu. No, i njihovi kapaciteti su ograničeni a i neizvjesno je. zbog pandemije korona virusa, kako će se odvijati situacija na tržištu.

"Prioritet našeg poslovanja je fokus na otkupu domaćih poljoprivrednih proizvoda od domaćih poljoprivrednih proizvođača i mislim da smo napravili jedan dobar posao od obostranog interesa da ono što se proizvodi na području Grada Bijeljine i RS da otkupimo, preradimo i distribuiramo do krajnjih potrošača", kaže Stevo Filipović, direktor PI Sava.

"Podaci o izvozu u januaru 2021. gdje govore da je izvoz povećan za 10 miliona u odnosu na januar 2020. ,govori nam da su privredna društva koja se bave izvozom nastavila te svcoje ugovore sa stranim dobavljačima i da je to jedna pozitivna stvar, naravno teško je prognozirati sta će biti dalje i kako će se odvijati situacija, prvenstveno zbog ovih mjera", ističe Slavica Marković, direktor Privredne komore regije Bijeljina.

Ipak, u najtežoj situaciji je poljoprivredni sektor. Podsticaji mali, proizvodnja skupa i neizvjesna, uz to još i ugrožena nelojalnom konkurencijom, pa najčešće ono što proizvedu  prodaju u bescijenje i jedva pokriju troškove  proizvodnje. Kažu, ovako još dugo neće moći izdržati.

federalna.ba/Ivana Đurđević Bajić

poljoprivrednici Proizvodnja
Sputnik V Proizvodnja
0 14.05.2021 10:48
Sputnik V Meksiko vakcina vakcinacija Proizvodnja punjenje
0 28.04.2021 20:25
poljoprivrednici farmeri stočni fond
0 24.04.2021 15:29
farmeri poljoprivrednici poljoprivreda Vijeće ministara Bosne i Hercegovine prelevmani
0 17.04.2021 13:47
Nedžad Bićo poljoprivrednici Federacija danas
0 12.04.2021 18:03