videoprilog Anite Zovko (Dnevnik 2)

Dom zdravlja Konjic traži pomoć ZZO-a da bi isplatio plaće

Početkom februara Dom zdravlja Konjic dobio je novo rukovodstvo, te je prekinut tromjesečni štrajk njegovih radnika. No ta zdravstvena ustanova i dalje se bori s teškom financijskom situacijom u koju su upali, čini se, zbog lošeg gospodarenja sada već bivše uprave. I dalje su u zaostatku u isplatama dvije plaće, a radnici se boje da ni ovaj mjesec neće dobiti osobni dohodak. I to onaj za novembar prošle godine.

Bivša uprava radnike je obavijestila da je uplatila doprinose za prosinac, što bi značilo i za sve mjesece u protekloj godini. No, nova redovita mjesečna tranša koju dobivaju od ZZO-a HNK-a nije otišla na radničke plaće u Domu zdravlja nego ponovno za uplatu doprinosa.

“Uplaćeni su jedni doprinosi prije nego što sam preuzeo funkciju da bi za koji dan došla opomena od Porezne uprave da smo dužni uplatiti još jedne doprinose da bi spriječili tu blokadu jer smo u prethodnom periodu zakasnili s dva mjeseca uplate doprinosa”, objašnjava dr. Džemal Hajduk, v.d. direktora Doma zdravlja Konjic.

Hajduk je svjestan da je u ruke primio vruć krumpir, te da će trebati mnogo vremena da se u Domu zdravlja Konjic isprave brojne neregularnosti i osiguraju radnička i prava pacijenata. Zavodu su uputili zahtjev za pozajmicu da bi mogli isplatiti neto plaće. Radnici razočarani i ogorčeni, te su još više uvjereni u nezakonite i zakulisne radnje bivše uprave, protiv kojih su, uostalom, ranije i podnijeli kaznene prijave.

“Ovo je neizdrživo. Već pet-deset dana naši ljudi panično zovu, raspituju se za te plate. Najveći broj tih poziva je usmjeren prema Sindikatu. To postaje neizdrživo i u potpunosti podržavamo radnike za njihova traženja”, ističe Amer Kerić, predsjednik Nezavisnog sindikata radnika Doma zdravlja Konjic.

Gordijski čvor konjičkoga Doma zdravlja teško je otpetljati, ali i razumjeti. Dugovi prema uposlenicima i dobavljačima i dalje su ogromni. Problemi koji su godinama stavljani pod tepih dolaze na naplatu. Ipak, bez Doma zdravlja Konjic bi imao velikih problema.

“Imamo problem i s deficitom i kadra, prvenstveno ljekarskog, ne možemo slati na specijalizacije, a ono što je najveći problem da bi neko došao su plate. Jedan od uslova sindikata je redovnost u isplatama”, navodi Hajduk.

Od ZZO HNK-a mjesečno dobiju 260.000 KM i dodatak na konfiguraciju terena. Novo vodstvo smatra da time mogu pokriti sve troškove. Uključili bi se i u izradu projekata kojim bi pokušali namaknuti dodatni novac, što ranije uprave nisu uopće smatrale bitnim da se pozabave. Za ovu ustanovu jedino je rješenje program konsolidacije za što je krajnji rok travanj ove godine. S tim bi Dom zdravlja konačno prodisao.

federalna.ba

Dom zdravlja Konjic Konjic