Dom naroda PSBiH razmatranje prijedloga budžeta po hitnoj proceduri
(Izvor: Fena/Almir Razić)

Dom naroda PSBiH razmatranje prijedloga budžeta po hitnoj proceduri

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatio je danas na sjednici da Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu razmatra po hitnom postupku.

Za hitnu proceduru glasalo je osam delegata, a sedam ih je bilo protiv.

Protiv hitne procedure uglavnom su bili delegati iz opozicionih stranaka navodeći, između ostalog, da su predloženi dokument dobili neposredno prije početka sjednice, te da nemaju mogućnost da ga eventualno poprave.  

Delegat Šefik Džaferović je kazao da je protiv hitne procedure kada je u pitanju budžet, "zato što postoje neke stvari koje bismo željeli da popravljamo kroz ovaj budžet".

- Ako bude usvojena hitna procedura ja ću glasati protiv budžeta, ovakvog kakav jeste - najavio je Džaferović.

Delegat Zlatko Miletić je kazao da nije dobro da su delegati dovedeni u situaciju da dan prije kraja prvog kvartala raspravljaju o budžetu i da se od njih traži da ga donesu u hitnoj proceduri.

Dodao je da je protiv hitne procedure "s obzirom da nemamo način da utičemo na sam sadržaj novog budžeta".

Delegatkinja Marina Pendeš je kazala da, s obzirom na to da je danas 30. mart, očekuje da će budžet biti usvojen i "da će svi oni koji su posljednjih nekoliko godina tražili da adekvatno budu prepoznati kroz proračunska sredstva, biti zadovoljni sa ovim proračunom".

- Intenzivno ćemo raditi na povećanju sredstava i izmjenama zakona. U tom smislu podržavam žurnu proceduru - kazala je Pendeš.

Predsjedavajući Doma naroda Nikola Špirić je takođe kazao da će biti za hitnu proceduru kada je u pitanju budžet.

Napomenuo je da se BiH nalazi u fazi privremenog finansiranja, te da svi  oni koji se snažno zalažu za BiH, "valjda bi im trebalo stati do toga da BiH izađe iz faze privremenog finansiranja, kako bi se mogle planirati i realizovati politike koje se odnose na BiH".              

Zamjenik predsjedavajućeg Kemal Ademović je kazao da podržava hitnu peroceduru, te da će glasati za predložni budžet "da bi svi oni i sve one institucije i svi zaposlenici dobili ono što je planirano u budžetu".

Najavio je i da će glasati za prijedlog izmjena zakona o plaćama, da izabrani i imenovani zvaničnici ne dobiju povećanje plaće.       

federalna.ba/Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
Dom naroda Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH PSBiH Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 31.05.2023 20:15
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pitanja Šefik Džaferović
0 31.05.2023 11:57
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 31.05.2023 07:53
Komisija Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 12.04.2023 14:07
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 30.03.2023 10:55
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 30.03.2023 10:25