Dom naroda PSBiH prvo razmatra budžet, pa Zakon o plaćama i naknadama
(Izvor: Ilustracija/Almir Razić)

Dom naroda PSBiH prvo razmatra budžet, pa Zakon o plaćama i naknadama

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na hitnoj sjednici koja je počela razmatra zahtjev Predstavničkog doma da se Prijedlog zakona o Budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza BiH za 2023. godinu razmatra po hitnom postupku.

Nakon toga će razmatrati i zahtjev Predsjedništva BiH da Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojim se onemogućava rast primanja najviših zvaničnika u institucijama BiH, razmatra po hitnom postupku.

Prilikom utvrđivanja dnevnog reda delegati Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić i Zlatko Miletić predložili su izmjenu redoslijeda tačaka na način da se najprije razmatra prijedlog izmjena Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH pa potom i prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2023. godinu.

Džaferović je, obrazlažući ovaj prijedlog, kazao da budžet predstavlja plan prihoda i rashoda na osnovu utvrđenih zakona i utvrđenih politika.

- Dakle, on mora biti predvidiv, mora biti određen. Danas imamo jedan zakon koji je planiran kao druga tačka dnevnog reda koji direktno utiče na budžet, pa bi onda zbog same prirode i karaktera budžeta, trebalo da utvrdimo svoj odnos prema ovom zakonu o plaćama, a onda da raspravljamo i donosimo odluku o budžetu - pojasnio je Džaferović.

Delegat Dženan Đonlagić je kazao da je sa finansijskog aspekta vrlo važno da se prvo utvrde sva zakonska rješenja koja utiču na budžet institucija BiH, to je primarno.

Napomenuo je da je i Predstavnički dom državnog parlamenta jučer imao dnevni red u kojem je prvo razmatran Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, a onda i prijedlog zakona o budžetu.

Delegat Zlatko Miletić također smatra da je logično da se predloženi zakoni razmatraju tim redoslijedom.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović je kazao kako nema važnijeg dokumenta u ovoj državi od budžeta.    

Predložio je kolegama da zadrže redoslijed kako je predviđen, da se nikakve pritisci ne prave te vrste, te da se izjasne o jednoj i o drugoj tački.

- Nema razloga da Hrvati budu i protiv druge tačke. Ni jednog razloga za to nema. Ali nemojte nas dovoditi u situaciju da vi postavljate pravila igre i onda postavljate kriterije koji apsolutno 'ne drže vodu' za donošenje budžeta - kazao je Čović.

Delegati su nakon rasprave glasali o prijedlogu da se zamjeni redoslijed tačaka dnevnog reda i nisu ga prihvatili.

federalna.ba/Fena

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
Dom naroda Dom naroda PSBiH Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dom naroda BiH PSBiH Parlamentarna skupština BiH Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine
0 31.05.2023 20:15
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pitanja Šefik Džaferović
0 31.05.2023 11:57
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 31.05.2023 07:53
Komisija Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 12.04.2023 14:07
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 30.03.2023 11:26
Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine
0 30.03.2023 10:25