Dokumentarna radio-drama: Mirsad Tukić – Piramide života

Dokumentarna radio-drama „Piramide života“ priča je o jednodnevnoj posjeti Dolini Bosanskih piramida autora Mirsada Tukića i njegovog punca Džeme Topalovića.

Mirsad Tukić /Sarajevo, 1954./ školovao se u rodnom gradu – Tehnička škola, te u Zagrebu – studijsko specijalističko usavršavanje u domenu zvuka u organizaciji JRT-a. Na Radiju Sarajevo, RTV BIH i RTV FBIH radio je od 1975. godine do odlaska u mirovinu, 2015.godine. Radio je kao snimatelj tona, inžinjer zvuka, te urednik i reporter u Dokumentarno-dramskom programu Radija Federacije BiH. Mirsad Tukić je kroz cijeli svoj radni vijek usavršavao i širio svoje znanje iz oblasti zvuka i muzike u medijima radija, filma i televizije. Kao profesor bio je angažiran u Soroševoj školi novinarstva, Media plan školi novinarstva, na Fakultetu političkih nauka na Odsjeku za novinarstvo u Sarajevu, te na Akademiji scenskih umjetnosti Sarajevo. Autor je knjiga ”Zvuk kao profesija” i “Od Reiss-a do digitalnog signala”. M.Tukić dobitnik je mnogih nagrada među kojima su i nagrade na Međunarodnom takmičenju tonskih snimaka Novi Sad „Taktons“ 1988-1990 i 2004. godine, Nagrada „Prix Muflon“ – Kipar 1990.godine, „Prix  ex aqueo“ - Bratislava 1997. godine, Nagrada „Grand prix Marulic“ - Hvar 1997. i 2001. godine, „Prix Italia“ - Ravena, Italija, „Grand prix Sorella Chiara“ – Asisi, Italija, 2000. godine. Također, nagrađen je specijalnim nagradom za zvuk i muziku u filmu Vesne Ljubić „Ecce homo“ na Amsterdam film festivalu /1994./; Nagradom Evropske filmske akademije  za dizajn zvuka u kratkom filmu Ahmeda Imamovića “10 minuta” kao i Američke filmske akademije za muziku i zvuk za film Danisa Tanovića “Ničija zemlja”. U okviru Dokumentarno-dramskog programa Mirsad Tukić tonski je snimio, obradio i realizirao mnogobrojne radiofonske zapise različitih žanrova. Koautor je dokumentarnih sadržaja – „Dvije vatre Sarajeva“ i „Kardiogram grada“ sa Đorđem Malićem; „Žalostna pjesanca Hasanaginica“ sa Vesnom Ljubić, „Posljednji stanari tekije“ sa Šemsudinom Gegićem, dokumentarne radio-drame „Bijesni Orlando“ sa Mirsadom Mulabegovićem ... Autor je mnogobrojnih radiofonskih sadržaja tzv.fičera - „Kozija ćuprija“, „Golubari“, „Penjač“, „Trkač“, „Piramide života“, „Otok Hvar – otok ars acoustica“, dokumentarno-poetskog zapisa po motivima djela Khalila Gibrana „Mirisni plodovi duše“, dokumentarnog zapisa o Ansamblu „Prijatelji“ ... od 2015.godine Mirsad Tukić je u mirovini, no i dalje se aktivno bavi istraživanjem zvuka u svim medijima.

Učestvovali – Džemo Topalović, Semir Osmanagić, Novinar BBC-a, Hazim Begagić, Tarik Helić, mještani Visokog, radnici na iskopavanju u Dolini Bosanskih piramida i turisti.

Urednik Dookumentarno-dramskog programa Radija Federacije BiH – Šemsudin Gegić

Produkcija – DDP Radija Federacije bih, 2007.godine

Foto – mtm.ba

Mirsad Tukić
radio Federalni radio Radio Federacije BiH dokumentarni program Mirsad Tukić
0 06.05.2021 12:46
Zadnji stanari tekije  Šemsudin Gegić Mirsad Tukić Federalni radio
0 07.02.2021 22:20
Šemsudin Gegić Mirsad Tukić Zadnji stanari tekije 
0 06.02.2021 20:53