Dokumentarac o The Beatlesima 'Let It Be' iz 1970. ponovo će biti emitovan
(Izvor: The Walt Disney Company)

Dokumentarac o The Beatlesima 'Let It Be' iz 1970. ponovo će biti emitovan

Disney+ će 8. maja objaviti restauriranu verziju dokumentarnog filma The Beatlesa iz 1970. Let It Be.

Film, koji je režirao Michael Lindsay-Hogg, prvi put je prikazan u kinima prije 54 godine i od tada ga je bilo teško nabaviti – što je dovelo do velikog broja ilegalnog emitiranja. Sadrži snimke Fab Four-a dok su pisali i snimali svoj 12. i posljednji studijski album istog imena u januaru 1969. u londonskom Twickenham Film Studios.

Kasnije u filmu, bend se seli u sjedište svoje kompanije Apple Corps u Savile Rowu na daljnje probe i kultni koncert na krovu - posljednji zajednički nastup četvorice Beatlesa kao grupe. Kao što je to učinio za dokumentarni serijal Get Back iz 2022., koji sadrži dodatni arhivski materijal sa snimanja Let It Be, priznati režiser Peter Jackson koristio je najsavremeniju digitalnu tehnologiju da vrati 55 godina stare rolne filma u oštrinu modernog kvaliteta. „Tokom godina, o originalnom [filmskom] otisku vjerovatno se nije toliko brinulo i više nije izgledalo tako dobro“, rekao je Lindsay-Hogg za NME. „Kada se Peter uključio  – i hvala Bogu da jeste – morao je da uradi restauraciju na originalnom snimku koji je korišten u Let It Be (kao i na arhivskom materijalu). I tako, kada se ponovo pojavila ideja o ponovnom objavljivanju Let It Be (nakon što je Get Back objavljen), dosta posla je već bilo obavljeno.”

Izrada filma ostaje ista, iako su Lindsay-Hogg i njegov direktor fotografije, Anthony Richmond, htjeli da Let It Be zadrži dio svog "filmskog" šarma nakon restauracije - i zamolili Jacksona da malo promijeni prezentaciju u odnosu na način na koji je to činio u Get Back. “Peter je odabrao digitalniji izgled koji je izgledao gotovo današnji”, kaže Lindsay-Hogg. Tu je i novi uvod koji se sastoji od razgovora između Jacksona i Lindsay-Hogg o projektu.

Film je postao ozloglašen kao prikaz posljednjih dana The Beatlesa prije nego što su se raspali 1970. godine – i iako ima mnogo scena u filmu koje prikazuju kako blisko sarađuju i uživaju u međusobnom društvu, postoje i trenuci očigledne napetosti. U jednoj nezaboravnoj sekvenci, George Harrison i Paul McCartney vode opširnu diskusiju o tome kako bi Harrison trebao svirati gitaru u određenom dijelu što je Harrisonu izuzetno zasmetalo. Više o tome je otkriveno u Get Back, koji uključuje i video Harrisona kako napušta bend – samo da bi se vratio nekoliko dana kasnije.

Nešto više od godinu dana nakon toga, u aprilu 1970., pojavila se vijesti o razlazu The Beatlesa, kada je McCartney u saopštenju za javnost rekao da više ne radi s grupom. John, Paul, George i Ringo nisu bili prisutni na tadašnjoj svjetskoj premijeri filma Let It Be u New Yoruku, mjesec dana nakon razlaza.

 „Niko od Beatlesa nije prisustvovao ni premijeri  u Londonu“, prisjeća se Lindsay-Hogg. “Mislim da je to obojilo percepciju u to vrijeme jer su ljudi mislili o tome kao o filmu o raspadu benda – što on nije bio”, priča i dodaje: "Nije promoviran na taj način... nije uopće promoviran jer je to bila kolateralna šteta raspada benda."

U saopštenju za javnost, Jackson je rekao: „Apsolutno sam oduševljen što je Michaelov film, Let It Be, konačno ponovo obnovljen i što će biti objavljen nakon što je decenijama bio nedostupan javnosti.

“Imao sam toliko sreće što sam imao pristup Michaelovim izvodima za Get Back, i oduvijek sam mislio da je Let It Be potreban da se završi priča mog dokumentarca. U tri dijela, prikazali smo Michaela i The Beatlese kako snimaju revolucionarni novi dokumentarac, a to je upravo Let It Be– film koji su objavili 1970. Sada o svemu tome razmišljam kao o jednoj epskoj priči, konačno završenoj nakon pet decenija. Dva projekta podržavaju i dopunjuju jedan drugi: Let It Be je vrhunac Get Back, dok Get Back pruža vitalni kontekst koji nedostaje u Let It Be. Michael Lindsay-Hogg je bio nepogrešivo uslužan i ljubazan dok sam snimao Get Back, i sasvim je ispravno da njegov originalni film ima posljednju riječ… izgleda i zvuči mnogo bolje nego 1970.

federalna.ba/nme.com

The Beatles Let it Be film