videoprilog Ivane Đurđević Bajić (Federacija danas)

Dok se gradi autoput, na području Bijeljine rješavanje magistralne i regionalne mreže puteva 

Autoput od Rače do Bijeljine predstavlja dio sjevernog kraka autoputa od Sarajeva do Beograda, ali i autoputa od Banje Luke do Bijeljine. Početak izgradnje dionice autoputa od Sremske Rače do Bijeljine planiran je već početkom juna mjeseca, a do tada će se raditi na rješavanju problema magistralne i regionalne mreže puteva, kako bi se do početka gradnje autoputa stvorili uslovi za nesmetano funkcionisanje .

20 kilometara duga dionica Rača - Bijeljina povezivat će BiH sa Srbijom. Za ovu dionicu autoputa izabrani su izvođači radova. Rok za izvođenje radova je 60 mjeseci, a vrijednost dionice je 302 miliona KM. Do tada, na području Bijeljine potrebno je riješiti probleme magistralne i regionalne mreže puteva. 

“Ta putna infrastruktura je nešto što interesuje svakog čovjeka koji živi u ovom gradu, a imajući u vidu da imamo dosta putnih pravaca koji se nalaze u dosta lošem stanju”, kazao je gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović.

Ministar saobraćaja i veza RS-a Nedeljko Ćorić istakao je kako su se dogovorili da sve pristupne puteve koji će se korisitti za gradnju autoputa pa i neke lokalne puteve urede u skladu sa njihovim potrebama i gradska uprava u tom smislu neće morati da izdvaja nikakva sredstva na tim lokacijama - ta sredstva iz budžeta moći će da usmjere na rješavanje problema drugih infrastrukturnih pitanja na lokalnom nivou.

U narednih mjesec dana stručne komisije iz resornog ministrastva, Puteva RS-a i Grada Bijeljina obići će lokacije i utvrditi rješenja planirane rekonstrukcije određenih dionica, prekategorizacije jednog lokalnog puta i rješavanja problema bezbjednosti spornih dionica i pješačkih prelaza. Do kraja godine očekuje se da će biti sklopljeni i ugovori na relaciji autoputa od Banje Luke do Bijeljine. 

“Za dionicu od Johovca do Vukosavlja, od Vukosavlja do Brčkog i od Bijeljine do Rače i ostala nam je još dionica Bijeljina - Brčko i taj tender će biti raspisan u ovoj godini, te ćemo sljedeće godine imati i tu izvođača. I dionica kroz Brčko - naš plan je da do 2026. godine povežemo Banju Luku, Bijeljinu i Beograd autoputem”, dodaje miinstar Ćorić.

Projekat izgradnje autoputa na pravcu od Rače do Bijeljine finansira Srbija, koja je za ove namjene obezbijedila 180 miliona KM, dok će preostali dio sredstava, iz vlastitih izvora, izdvojiti Javno preduzeće Autoputevi RS-a. Autoput od Vukosavlja, preko Brčkog i Bijeljine, do granice sa Srbijom, dug oko 70 kilometara definisan je kao prioritet u projektima RS-a i planirano je da bude realizovan u nekoliko faza. 

federalna.ba

autoput Rača Bijeljina
Bijeljina Opći izbori 2022
0 02.10.2022 09:55
Bijeljina ratni zločin ratni zločini Bukreš
0 24.09.2022 13:54
Bijeljina Janja etničko čišćenje
0 19.09.2022 17:33
Bijeljina dječija ambasada
0 06.09.2022 21:06