Prilog: Sanela Hodžić

Dok jedni gladuju, drugi bacaju hranu - prva donacija hrane bez plaćanja PDV-a uručena danas Pomozi.ba

Svakog dana u Bosni i Hercegovini uništavalo se više od 767 hiljada obroka, što je na godišnjem nivou oko 400.000 tona hrane. Nakon dvije godine kampanje, koju je pokrenula Fondacija Mozaik, uz podršku brojnih partnera, danas imamo promijenjen Zakon koji omogućava kompanijama da doniraju hranu bez plaćanja PDV-a i olakšava put da obroci stignu do onih kojima su najpotrebniji. Prva donacija hrane prije isteka roka trajanja, na koju neće biti plaćen PDV, uručena je danas humanitarnoj organizaciji Pomozi.ba u Sarajevu.

 

Po svoj obrok u nekoj od javnih kuhinja u Bosni i Hercegovini svaki dan dođe i do 19 hiljada najugroženijih u našem društvu. Najzastupljeniji su penzioneri, nezaposlene osobe, samohrani roditelji, osobe s poteškoćama u razvoju te pripadnici romske populacije. Jasmina, zahvaljujući javnim kuhinjama, preživljava već 30 godina. Samohrana je majka, koja od skromne socijalne pomoći može platiti tek račune za struju i ostale komunalije:

„Da nije ove kuhinje, ne bih imala čime djecu prehraniti. 30 godina sam u javnoj kuhinji i na birou“.

 

Zabrinjavajuće je da gotovo polovina javnih kuhinja nema dovoljno finansijskih sredstava za nabavku hrane, manje od polovine može ponuditi svježe voće ili povrće kao i posebne proizvode za malu djecu, dok samo mali broj kuhinja ima obroke za korisnike s posebnim prehrambenim potrebama. Upravo je iz tog razloga Fondacija “Mozaik” pokrenula inicijativu izmjene Zakona kojim se ukida porez na doniranje hrane, a koji je u parlamentarnu proceduru uputio državni zastupnik Saša Magazinović. Direktor Mozaika Zoran Puljić:

„Imamo te poražavajuće cifre u BiH da dok jedni gladuju drugi bacaju hranu. To smo htjeli promijeniti i to je na neki način postala moja misija. I danas kada vidim ovaj prvi kamion, shvatam da je nemoguća misija tada, postala realnost.“

 

U državi sa gotovo 60 javnih kuhinja, gdje se zbog plaćanja poreza na doniranu hranu, za jedan dan znalo uništiti i baciti više od 700.000 obroka, proizvođači i prodavači hrane, više ne plaćaju PDV. Iz udruženja koja pomažu osobama u potrebi ističu da će se implementacijom dopuna Zakona povećati i broj obroka, ali i njihov kvalitet. Elvir Karalić, Udruženje Pomozi.ba:

„Meni lično je uistinu ovo veliki dan i jedna prekretnica kada su u pitanju donacije hrane, i sve ono o čemu se pričalo proteklih mjeseci, pa i godina došlo je da se sprovede u praksi.“

 

Procjene govore da će zahvaljujući ovim izmjenama Zakona, hrana u vrijednosti 130 miliona maraka svake godine naći put do onih koji je sebi ne mogu priuštiti, poručila je direktorica USAID Misije u Bosni  i Hercegovini Kortni Čab (Courtney Chubb):

“Sutra će javne kuhinje dobiti prve donacije hrane koja je oslobođena plaćanja PDV-a.  Prije nego su izmjene Zakona stupile na snagu, kompanijama je bilo skuplje donirati hranu nego je baciti. Prije dvije godine USAID-ov partner, Fondacija Mozaik, odlučila je promijeniti stvari jer su uvidjeli da se tone hrane bacaju i uništavaju umjesto da nađu put do onih kojima ta hrana treba.“

 

Praksa uništavanja hrane na deponijama negativno utječe i na zagađenje i klimatske promjene, ukazao je direktor Agencije za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine Džemail Hajrić:

„Smanjene gubitaka hrane i otpada od hrane također može poslužiti kao klimatska strategija kroz smanjenje emisije stakleničkih plinova te se na taj način može pomoći zemljama i poslovnoj zajednici da povećaju ambicije na očuvanju klime te istovremeno sačuvaju i zaštite naše ekosisteme i prirodne resurse o kojima zavisi budućnost hrane.“

 

Vrijednost hrane koja je pred istek roka, a koja je danas uručena Udruženju Pomozi.ba, iznosi 20 hiljada maraka, što je, kako kažu, tek početak. Manji dio toga će se distribuirati kroz kuhinje Pomozi.ba, a veći dio će se preusmjeriti drugim kuhinjama i udruženjima širom Bosne i Hercegovine. Kompanije koje su i ranije pomagale humanitarne organizacije, već su najavile nove donacije. 

pomozi.ba Federalni radio
Ljeposava Petković Federalni radio
0 08.12.2023 18:26
sport Federalni radio
0 08.12.2023 17:59
Vijesti u 17 Federalni radio
0 08.12.2023 17:59