Dodikova savjetnica umjesto objašnjenja iznijela optužbe

Dodikova savjetnica umjesto objašnjenja iznijela optužbe

Ikona stara 300 godina, koju je ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, biće vraćena poklonodavcu, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Dodik je poklonio Lavrovu ikonu staru 300 godina u pozlati, koja je pronađena u Lugansku. Na poleđini ikone utisnut je pečat.

Ambasada Ukrajine u našoj zemlji tražila objašnjenje od Ministarstva spoljnih poslova BiH. Zbog skandala koji je izbio, a o kojem su pisali regionali i svjetski mediji, podsjećamo, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet i izvršiće potrebne provjere.

Ikona će biti vraćena radi daljnjeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola, a u međuvremenu Milorad Dodik šuti. Obratila se njegova savjetnica za spoljnu politiku Ana Trišić Babić.

Iako to javnost očekuje, konkretan odgovor nije dat kako je ikona iz Ukrajine završila u BiH, a koja je poklonjena Sergeju Lavrovu.

Umjesto tog odgovora uslijedio je klasični politički spin. Komentarisala je, i optužila članove Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i Željka Komšića zato što nisu željeli da ugoste Lavrova.

“Priča se koristi na osnovu nepotpunih podataka i smiješno je da na osnovu fotografije u novinama ili na agencijima počnete nekog da optužujete. Za to vrijeme, valjda treba da zaboravimo da je Rusija, između ostalog, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, a Sergej Lavrov jedan od trojice najutjecajnijih šefova diplomatija u svijetu. To što mu je ovdje priređeno je strašno, jer se na sastanku nisu pojavili čak ni savjetnici članova Predsjedništva, a ne treba ni podsjećati da je protokol posjete bio poznat mnogo ranije”, saopštila je Trišić Babić.

federalna.ba

Milorad Dodik Ana Trišić Babić ikona Sergej Lavrov
Milorad Dodik Aleksandar Vučić sankcije Rusija
0 21.05.2022 20:03
Althea Milorad Dodik EUFOR
0 20.05.2022 21:01
Milorad Dodik CIK BiH izbori
0 18.05.2022 20:14
Milorad Dodik Predsjedništvo BiH
0 17.05.2022 12:22
Milorad Dodik SNSD
0 13.05.2022 19:40