Dodik: U subotu nastavak pregovora o formiranju Savjeta ministara BiH
(Izvor: Srna)

Dodik: U subotu nastavak pregovora o formiranju Savjeta ministara BiH

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da će stranački pregovori o formiranju Savjeta ministara biti nastavljeni u subotu, 10. decembra, sastankom SNSD-a sa predstavnicima "osmorke", a u ponedjeljak u Banjaluci sa predstavnicima HDZ-a BiH. "Svakako će formiranje Savjeta ministara biti brže nego u prethodnim mandatima. Preciziraćemo naše odnose, a nakon pojedničnih sastanaka do kraja naredne sedmice trebalo bi da imamo zajednički na kome ćemo finalizirati stvari", rekao je Dodik danas novinarima.

On je istakao da će SNSD, HDZ BiH i "osmorka" biti osnova novog strukturisanja institucija i da se želi što je prije moguće uskladiti budžet ovih institucija za narednu godinu, odnosno ako ne do kraja godine, onda u prvih nekoliko sedmica januara.

"Očekivati je da do kraja ove godine BiH dobije kandidatski status koji nije ono što je pričano ranije. To znači da nema automatskog udaljavanja lažnog visokog predstavnika i stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. Tražićemo, za šta postoji načelna saglasnost sagovornika, da budu deblokirani svi projekti, koje je blokirala SDA i njena politika", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, pravosuđe bi trebalo biti odgovornije i svi se moraju otrgnuti od mešetara.

"Pravosuđe je u BiH više zavisno od ambasada Velike Britanije i SAD, nego od ljudi koji žive ovdje. Pokušaćemo načiniti neki svoj pristup koji bi podrazumijevao da parlamenti imenuju sudije i tužioce, a ne odmetnuta grupa u Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH", rekao je Dodik.

Dodik kaže da se razgovara i o zaštiti domaće proizvodnje, jer su slobodne granice uništile stočarsku proizvodnju u Republici Srpskoj i BiH. "Ukoliko nešto ne učinimo eskaliraće cijene do neslućenih visina. Prelevmani su kod nas veoma niski u odnosu na Evropu, što je nedopustivo. Mislim da za ovo imamo razumijevanje naših partnera", rekao je Dodik.

On smatra da je potrebno afirmisati domaću prizvodnju i da će predložiti da vlade Republike Srpske i Federacije BiH sačine ugovor o zajedničkoj izgradnji na rijeci Ugar kod Kneževa. Dodik je podsjetio da će biti održana zajednička sjednica vlada Republike Srpske i Srbije.

On je ponovio da se u BiH treba primjenjivati Ustav i da je Republika Srpska spremna za dijalog.

"Osnovni princip saradnje je da niko ne sprečava projekte, ali ni prijedlog kadrova. Povjerenje možemo izgraditi i možemo uspostaviti novu dinamiku. Republika Srpska ne blokira nijedan projekat u FBiH. Može se donijeti odluka da dio novca iz rezervi BiH bude iskorišten za investicije na dobrobit svih, čime ćemo skrenuti pažnju na zajedničke projekte, a ne na svađu", kaže Dodik.

On je ponovio da je nerazumno bilo zaustavljanje projekata u Republici Srpskoj, što je činila SDA.

federalna.ba/Srna

Milorad Dodik pregovori Savjet ministara BiH
Davor Dragičević Milorad Dodik Milan Ćulibrk
0 06.02.2023 21:07
Zoran Tegeltija Milorad Dodik
0 03.02.2023 19:44
Milorad Dodik Elmedin Konaković
0 01.02.2023 16:04
HNK pregovori formiranje vlasti
0 01.02.2023 14:55
Christian Schmidt Milorad Dodik Nenad Stevandić
0 31.01.2023 17:25
SNSD PDP Nenad Nešić Mirko Šarović Zoran Tegeltija Milorad Dodik Branislav Borenović Mladen Bubonjić
0 28.01.2023 20:38