videoprilog Mirze Huskića (Dnevnik 2)

Dodik u Moskvi nastavlja negirati državnost zemlje u kojoj živi

Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik nastavio je posjetu Rusiji. Na sigurnosnom forumu u Moskvi sastao se s ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom. U svom obraćanju na forumu izjavio da je Bosna i Hercegovina nakon rata postala eksperiment i kolonija, bez uvažavanja historije i međunarodnog prava. 

Dodik je nastavio narativ koji potpuno revidira početak i tok agresije na našu zemlju, izvrćući činjenice koje su nepobitno dokazane presudama međunarodnih krivičnih sudova. Pri tome poručuje da je Amerika dominantna vojna sila, ali da više nije centar političke i finansijske moći, već da se to seli na neke druge destinacije.

Ne ulazeći u Dodikove ocjene globalne geopolitičke situacije, mada je spremno podržao ruski narativ o novom multipolarnom svijetu i pričom u koju se Moskva zapetljala traljavom invazijom i brutalnom agresijom na Ukrajinu, ali i očito osokoljen prijemom kod ruskog predsjednika, Dodik je poručio da on nije taj koji će voditi američke ratove protiv Ruske Federacije, te da će entitet kojem je na čelu, ostati u politici da se ne uvode sankcije.

„Želim da se to što prije završi, dijelimo vrijednosti mira, stabilnosti. RS je izložena mnogim pritiscima. Mi nismo dozvoljavali da se donese formalna odluka o sankcijama prema Ruskoj“, rekao je Dodik Putinu.

Dakako, Putin je kurtoazno pozdravio odnose tog entiteta s Ruskom Federacijom, ali i istakao ono zbog čega je primio Dodika.

„Zahvalni smo vam zbog vaše neutralne pozicije kada je riječ o događanjima u Ukrajini. Jedino takav stav može dovesti do pozitivne odluke. U svakom slučaju, hvala vam jer ste uzdržani“, kazao je Putin.

Nakon sastanka je Dodik ispalio rafale protivrječnih i politički nedosljednih izjava, no iskoristio je priliku da ponovo optuži američkog ambasadora u Bosni i Hercegovini Michaela Murphyja da je antisrbin koji je došao da poravna Republiku Srpsku.

Oglasio se i State Department saopćenjem u kojem se navodi da niti jedna vlada, ni na kojem nivou, ne bi trebala u ovom trenutku proširivati saradnju s Rusijom, dok ta zemlja provodi agresiju protiv Ukrajine. Odluka predsjednika RS-a Milorada Dodika da se sastane s Vladimirom Putinom, dok Rusija u isto vrijeme otvoreno krši osnove i zakone međunarodnog poretka, kao i Dodikova ranija odluka da odlikuje Putina su kratkovidi potezi koji ne služe interesima građana RS-a. Staza koja vodi demokratskoj, prosperitetnoj i sigurnoj budućnosti, što svi građani Bosne i Hercegovine žele, uključujući stanovnike RS-a, prolazi kroz Brisel, a ne kroz Moskvu. Stoga smatramo Dodikov put kontraproduktivnim i nadasve štetnim, saopćeno je iz State Departmenta.

Najnoviji navodi Milorada Dodika, kao većina njegovih prethodnih tvrdnji, apsurdni su i zlonamjerni. Sjedinjene Države i Zapad ne predstavljaju prijetnju ni RS-u, ni težnjama njenih stanovnika da imaju mirnu, demokratsku i prosperitetnu budućnost, poručili su iz Ambasade SAD-a u našoj zemlji. Dodali su da prijetnje zapravo dolaze od Dodika i onih koji su na vlasti u RS-u, a koji teže da građanima tog entiteta oduzmu osnovna prava i slobode.

federalna.ba

Milorad Dodik Vladimir Putin