Dodik: Tokom februara kreće opća vakcinacija u RS-u
(Izvor: Ilustracija/EPA-EFE/Martin Alipaz)

Dodik: Tokom februara kreće opća vakcinacija u RS-u

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da očekuje da će tokom februara bh. entitet Republika Srpska dobiti dovoljno vakcina da može krenuti s općom vakcinacijom koja će biti dobrovoljna i besplatna.

"Vakcina nije obavezna, primit će je samo oni koji to žele i bit će besplatna za građane, bez obzira na to što je Vlada RS-a 15,6 miliona eura za njihovu nabavku", rekao je Dodik.

Govoreći o nabavci vakcine protiv virusa korona, Dodik je istakao da su svi uloženi napori do sada osigurali samo da iz Rusije krene vakcina za ovaj bh. entitet.

On je rekao da je nedopustivo da vakcine zbog procedura danima budu na carinama i dodao da svi moraju brže da rade.

Dodik je podsjetio da je BiH među prvima potpisala predugovor za nabavku vakcina u programu COVAX, ali da to ne važi danas u svijetu.

"Ne možete konkurisati s jednom Velikom Britanijom, koja je vakcinisala šest miliona ljudi, a mi za cijelu BiH nismo mogli da dobijemo ni 100.000. A onda kada dođu ovdje, nama počnu da pričaju kako su oni solidarni, kako nam žele dobro", istakao je Dodik za RTRS.

Dodik kaže da Republika Srpska koristi svoje pozicije i veze da obezbijedi vakcinu iz Rusije i Kine, te da ne može da govori kada će stići one naručene kroz program COVAX.

federalna.ba/Srna

Milorad Dodik vakcina vakcinacija vakcine vakcinisanje