Dodik: Spreman sam Ukrajini vratiti ikonu, ako dokaže da je njena

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavioje da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije politički obračun Ukrajinaca s njim zbog njegove izjave da Krim pripada Rusiji.

Ikona nije ni na Interpolovoj listi potraživanja, te nema nikakvih dokaza da je ukradena, rekao je Dodik.

On je naveo da političko Sarajevo pokušava da izdigne ovu temu na viši nivo, jer, kako kaže, nije im odgovarala posjeta Lavrova Sarajevu, kao ni moje prisustvo tamo.

On je pojasnio da da mu je ikonu poklonio poznanik iz Banjaluke, koji je dugo živio u Rusiji, te da je ona dio porodičnog nasleđa tog čovjeka. On je dodao da je ambasador Ukrajine trazio izjašnjenje o ikoni, na bazi medijskih izvještaja te da ni sama Ukrajina ne tvrdi da je ikona njihova.

- Mi smo provjeravali, na dan kada sam imao sastanak s Lavrovim Ukrajina ništa od toga nije potraživala. Nije ni mogla. Ta ikona je privatna stvar, dio porodičnog naslijeđa. Dakle, nije pripadala ni jednoj instituciji, nije nigdje zavedena po broju ili po aktu. Samo nam dostavite dokaze da je to bilo vlasništvo institucija Ukrajine i da je nestalo, mi ćemo to vratiti uz izvinjenje da nismo znali, a i nismo nigdje našli da je to tako. Oni to još nisu dostavili - kazao je Dodik.

federalna.ba/Danka Cvijić

Milorad Dodik ikona Ukrajina