Dodik se sastao sa Kalabuhovom pa najavio odlazak u Rusiju

Dodik se sastao sa Kalabuhovom pa najavio odlazak u Rusiju

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se danas u Banjoj Luci sa ambasadorom Ruske Federacije u BiH Igorom Kalabuhovom, gdje su razgovarali o brojnim aktuelnim temama.

Između ostalog, Dodik i Kalabuhov komentarisali su jučerašnje ponašanje visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta tokom pres konferencije nakon posjete Goraždu. Dodik je rekao novinarima poslije sastanka da je ruskog ambasadora obavijestio da da je situacija u BiH potpuno zablokirana.

"Vidimo jednog razjarenog Schmidta koji se ponaša kako se ponaša. Vidim da je govorio da su političari smradovi. Ja sam razumio da su to oni u Federaciji BiH, a ne mi u RS-u, nas zove neke rakije da pijemo", kazao je Dodik i dodao da je shvatio da je Schmidt time mislio reći da su oni u RS-u "dobri momci".

"Međutim, on i dalje ostaje nelegalan visoki predstavnik. On ne može na taj način pribaviti svoj legitimitet", naveo je Dodik te najavio da krajem sljedećeg mjeseca planira ponovo putovati u Rusiju.

"Ja se pripremam da krajem sljedećeg mjeseca putujem ponovo u Rusiju na ranije dogovoreni sastanak. Sa Kalabuhovom sam razgovara i na koji način riješiti pitanja vezana za gasovod. Bošnjaci u Vijeću ministara nisu htjeli da glasaju da se nakon 12 godina to nađe na dnevnom redu. Dok smo mi u vlasti, a vjerujem da ćemo ostati, neće proći nijedan projekat u BiH dok se ne odobri pitanje prolaska gasovoda do Banje Luke", poručio je Dodik. 

federalna.ba/Onasa

Milorad Dodik Igor Kalabuhov