videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Od velikih obećanja iz Moskve - kazahstanski investitori i bjeloruski autobusi

Nakon povratka kući vanredna konferencija za medije i raport javnosti? Šta je Milorad Dodik izlobirao kod Putina i Lukašenka? Je li osigurao novac, prijeko potreban za opstanak entiteta RS, ili je kući stigao tek s podrškom za provedbu vlastite politike.

Dodik je u Rusiju otišao uz veliku najavu. Na povratku i nakon sastanaka s Putinom, ali i Lukašenkom ne želi da otkriva detalje sastanaka. Priča slična kao i nakon ranijih sastanaka s Putinom. Predsjednik Rusije, tvrdi Dodik, podržava RS i brani Dejtonski sporazum od Amerikanaca. Umjesto velikih obećanja iz Moskve Dodik najavljuje kazahstanske investitore i bjeloruske autobuse.

„Bjelorusi su otišli dalje, oni grade električne autobuse. Naručili smo deset takvih autobusa za deset gradova. To će biti donacija predsjednika Republike“, istakao je Dodik.

Dodik je na konferenciji za medije nakon povratka iz Moskve i Minska naglasio ponovo kako RS ne smije izgubiti kontakt s Rusijom. Ohrabren sastancima s prvim ljudima Rusije i Bjelorusije, ponovo je napao visokog predstavnika. Kaže da u Bosni i Hercegovini ne postoji ruski maligni uticaj, već maligni uticaj nekih drugih. Šta će o saradnji s Putinom reći Brisel, kaže da ga nije briga.

„Maligni uticaj su izmislili oni koji ne znaju šta drugo da rade. Ako ima malignog uticaja, to je maligni uticaj Schmidta i Njemačke, Velike Britanije i zapadnih zemalja. To je maligni uticaj, to je opasan rak.“

Milorad Dodik tvrdi i da Bosna i Hercegovina, zahvaljujući RS-u, nije uvela sankcije Rusiji, iako su drugačije tvrdili različiti predstavnici Evropske unije. Po dolasku iz Moskve ponovio je kako neće dozvoliti nametanje izbornog zakona, niti bilo kakve odluke o imovini:

„Nikakvo nametanje ne dolazi u obzir. Ako nametne Izbrni zakon, mi ćemo donijeti svoj. Ako donese bilo kakvu odluku o imovini, mi ćemo donijeti odluku o nezavisnosti“, poručio je.

Dodik je za april najavio odlazak u Rusiju na bezbjednosni forum. U junu planira odlazak na ekonomski forum u Rusiju. Zanimljivo, istovremeno govori i o evropskom putu Bosne i Hercegovine i najavljenim razgovorima o tom putu.

federalna.ba

Milorad Dodik Rusija Bjelorusija