Dodik: Veliko razumijevanje za RS u Rusiji

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik razgovarao je u Moskvi s predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

"S predsjednikom Putinom razgovarao sam o aktuelnoj situaciji u regionu. Upoznao sam Putina s našim viđenjem situacije u Bosni i Hercegovini. Mogu da kažem da je on veoma upoznat s detaljima i interesovalo ga je gotovo svako od pitanja mogućeg razvoja političke situacije, rada i ponašanja međunarodnih aktera, statusa Republike Srpske, ustavnih rješenja, ali i kako se razvijaju zajednički ekonomski projekti sa Rusijom", izjavio je Dodik za RTRS.

Istakao je da je zadovoljan razgovorom s Putinom, da su razgovarali o aktuelnoj situaciji u BiH i zajedničkim ekonomskim projektima. Naveo je da je s Putinom dogovorio istu cijenu plina i da je ruski predsjednik podržava izgradnju plinovoda kroz RS, o čemu će sutra razgovarati s predstavnicima Gasproma.

Dodik je naveo da je informisao Putina o "pokušaju otimanja imovine RS-a", što, smatra, nije u skladu s Dejtonom.

"Imamo jednu iskrenu opredijeljenost predsjednika Putina da razumije veoma složenu situaciju kod nas, da izrazi želju da pomogne u svakom konkretnom projektu, to je nešto što je najvažnije. Јa nisam bio ovdje da nekoga kritikujem ili bacam teret na nekog drugog, to nije moj stil. Јa sam samo govorio o tome kako BiH može da funkcioniše, da je za nju najbolje da se vrati Dejtonskom sporazumu. Čini mi se da ovdje za to postoji razumijevanje", rekao je Dodik ATV-u poslije sastanka s Putinom u Moskvi.

Istakao je da Putin nije ništa rekao protiv BiH, ali je rekao da svi moraju biti poštovani, da se moraju poštovati entiteti, konstitutivni narodi i svi građani.

Putinu je, kaže, prenio stav RS-a da samo legitimno izabrani visoki predstavnik može da ima podršku i legitimitet u BiH, s čim se, kaže, Putin saglasio.

"Razgovarali smo i o kulturnoj i svakoj drugoj vrsti saradnji, pogotovo o političkim pitanjima. Putin je iznio svoj stav vezano za Dejtonski sporazum. Rusija ima niz primjedbi o nepoštivanju Dejtonskog sporazuma i da u tom pogledu stavi ta pitanja na dnevni red Vijeća sigurnosti UN-a. To je za nas važno, imajući u vidu razne spekulacije", naveo je Dodik.

federalna.ba

Milorad Dodik Vladimir Putin
Zoran Milanović Milorad Dodik
0 17.01.2022 23:01
Milorad Dodik Gabriel Escobar sankcije
0 17.01.2022 22:14
Milorad Dodik sankcije Republika Srpska Christian Schmidt
0 17.01.2022 15:58
Milorad Dodik Mirko Šarović Jelena Trivić
0 16.01.2022 15:14
Milorad Dodik Novak Đoković
0 16.01.2022 12:07