Dodik: Ustavni sud BiH je inkvizicijski
(Izvor: Screenshot)

Dodik: Ustavni sud BiH je inkvizicijski

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će Republika Srpska donijeti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti u tom bh. entitetu.

"Oni neka ga ukidaju. Koliko god oni puta ukinu, mi ćemo toliko puta donijeti zakon i na taj način djelovati", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci. On je ocijenio da Ustavni sud BiH "nije ustavni, već inkvizicijski i kazneni sud koji pokušava da preuredi ustavni poredak u BiH".

Ustavni sud BiH je 22. septembra donio odluku kojom je stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske (RS).

Poslije objavljivanja te odluke, Vlada RS je saopštila da će utvrditi i Narodnoj skupštini RS predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske. Ustavni sud je u svojoj odluci naveo da Republika Srpska, kao entitet, "nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet zakona", jer se radi o nadležnosti BiH.

Ustavni sud je istakao da pitanje državne imovine još nije riješeno, kao i da postoji istinska potreba da BiH "to pitanje riješi što je prije moguće".

Prema zakonu koji je stavljen van snage, na Republiku Srpsku bi bila upisana nepokretna imovina koju koriste institucije tog bh. entiteta, jedinice lokalne samouprave, javna preduzeća, javne ustanove i druge javne službe koje je osnovala RS, gradovi ili opštine.

Zakon je trebalo da stupi na snagu 13. aprila, ali je dan ranije Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt suspendovao zakon i donio odluku da se ne provodi do odluke Ustavnog suda.

federalna.ba/Beta

Milorad Dodik Zakon o nepokretnoj imovini RS
Tirana Milorad Dodik Aleksandar Vučić Denis Bećirović Žarko Papić
0 05.12.2022 19:47
Draško Stanivuković Milorad Dodik Jelena Trivić
0 30.11.2022 21:20
Milorad Dodik
0 30.11.2022 19:48