videoprilog Hane Porić (Dnevnik 2)

Bojkot Nešića kratkog daha, u centrali SNSD-a ujedinjeni

Svi zastupnici SNSD-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine podržat će novi saziv Vijeća ministara. Odlučeno je to na sastanku ogranka SNSD-a iz Istočnog Sarajeva s predsjednikom stranke Miloradom Dodikom. Iako su jučer najavili da neće podržati Nenada Nešića, kandidata za ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine danas su se predomislili. Podsjećamo, jučer iznimno glasan protiv imenovanja Nešića bio je Miroslav Vujičić, koji je izjavio da će podržati Nešića samo ukoliko će uništiti Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine.

Pobuna, pa povlačenje. Jučer glasni, danas tišina. Buru unutar stranke smirio je šef stranke, pa se prvi i oglasio. Kaže, imali su male komplikacije, ali epilog je pozitivan. Sve što je planirao, bez izuzetka, bit će realizirano.

“SNSD će glasati za Vijeće ministara, a nakon toga, naša organizacija u Istočnom Sarajevu i SNSD će kroz lupu provući sve ljude, imenovanja i dat će adekvatne odgovore na sva druga pitanja”, rekao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

SNSD-ovci iz Istočnog Sarajeva prvo uporno negirali, a danas u centrali stranke ujedinjeni. Nešić i dalje sporan, ali sada su fokusirani na preostale kandidate SNSD-a za Vijeće ministara.

“Nikakav medijski spin koji se pojavio u dva dana, nikakvo huškanje neće nas ubijediti u to da nas je neko isključivao, da smo mi odlazili, nego ću vam reći da ostajemo privrženi politici SNSD-a. Ne lično Nenad Nešić, nego politike koje je on predstavljao i koje su u Istočnom Sarajevu poražene od strane našeg SNSD-a nikad neće imati našu podršku”, poručio je član Predsjedništva SNSD-a Ljubiša Ćosić.

Bojkot Nešića bio je glasan i jasan, ali kratkog daha. Predvodnici bunta brzo su se povukli, a saveznik iz DEMOS-a nije pružio podršku. Dakle, Nešiću, ipak, slobodan put do cilja.

“Mi ćemo to podržati bez obzira na neke priče unutar njih. Oni će se vjerovatno dogovoriti ko je šta, ali mi ćemo na kraju krajeva podržati taj prijedlog”, kazao je Čedomir Stojanović, zastupnik DEMOS-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine.

Pokušaj jednog dijela SNSD-a da se suprotstavi volji Milorada Dodika propao je u startu. Čija riječ je posljednja i obavezujuća, znaju svi, pa i SNSD-ovci koji su, navodno, pod kontrolom Nebojše Radmanovića. Da ne mogu istupati bez Dodikovog odobrenja, potvrdili su današnjim sastankom, ali i pokazali da imaju drugi motiv. Precizan i jasan bio je Mladen Ivanić:

“Krajnji je cilj pokušaj da se digne cijena tom dijelu strukture SNSD-a i da oni preko raspodjele kolača dobiju više.”

Kritika je urodila plodom. Glas u Zastupničkom domu, očito je kompromis. Koliko košta Vujičićev glas za potvrdu Vijeća ministara, još nije poznato, ali da im se nešto sprema za uzvrat, jasno je iz Dodikovog odgovora:

“I s njima ćemo razgovarati u narednim danima na koji ćemo način ojačati naš politički pristup i naš politički rad u Istočnom Sarajevu.”

A prije zvaničnih dogovora u Istočnom Sarajevu, Miroslav Vujičić otkriva pravo lice. Pod maskom državnog zastupnika, otvoreno poručuje, krije se želja za rušenjem državne institucije. Dok sjedi u zastupničkoj klupi i prima platu iz državne kase koja se broji u hiljadama maraka, istovremeno prognozira i podržava uništenje ministarstva sigurnosti.

“Vjerovatno bi upropastio i to ministarstvo i to je jedini razlog zašto bih se ja opredijelio da glasam za Nenada Nešića u Vijeću ministara”, poručio je Vujičić.

S razlogom, dobrovoljno, dogovoreno ili pod utjecajem predsjednika stranke, potrebni glasovi u Zastupničkom domu iz RS-a su na broju. Podršku, sada bez dileme, iskazat će već sutra na sjednici ovog doma. Pred njima je samo jedan tačka - potvrda imenovanja ministara, njihovih zamjenika i zamjenika predsjedavajuće Vijeća ministara. Potrebna podrška većine, za sada je sigurna. Među zastupnicima su i dva buduća ministra Zukan Helez i Zoran Tegeltija. Tako će i ovaj dvojac sutra imati priliku glasati za sebe i svoje buduće kolege. I sve po zakonu.

federalna.ba

Milorad Dodik SNSD Istočno Sarajevo Savjet ministara BiH
Haris Ćutahija Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH Milorad Dodik Vanjskopolitička inicijativa BiH
0 25.03.2023 13:58
Srbija NATO Sombor Milorad Dodik
0 24.03.2023 22:37
Milorad Dodik Ambasada SAD Ambasada Velike Britanije u BiH
0 24.03.2023 21:30
Milorad Dodik Velika Britanija SAD
0 21.03.2023 21:55