Dodik ponovo o Srebrenici: Zločin, a ne genocid
(Izvor: AA/Arhiva)

Dodik ponovo o Srebrenici: Zločin, a ne genocid

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Sarajevu da je sve dok se ne postigne konsenzus o kvalifikaciji dešavanja u Srebrenici - svako nametanje štetno.

Dodik je rekao da je rezultat odluke bivšeg visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka da nametne dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca" - izgubljeno povjerenje. "Izgubljeno je povjerenje, posebno nas iz Republike Srpske, a vidim da nisu bajni ni ovi iz hrvatskog naroda. Samo su oni malo lukaviji, pa ne govore tako direktno kao mi da nećemo ovakvu BiH", rekao je Dodik novinarima u Sarajevu povodom godinu dana od nametanja "Inzkovog zakona".

On je rekao da se danas vidi kolika je šteta nanesena BiH i njenom funkcionisanju. Dodik je istakao da sve ono što je mislio o dešavanjima u Srebrenici ranije misli i danas, te da nema nijedan razlog da to drugačije tumači.

"Veći broj Srba, pa i oni koji su bili neutralni oko tog pitanja, sada izražava onaj stav koji smo i mi izražavali", rekao je Dodik. On je rekao da je u Srebrenici bio zločin i da se nikakva politička kvalifikacija genocida ne može upotrijebiti. "Ima ljudi koji misle da nije, ima onih koji misle da jeste i to je ostalo u sferi razgovora i dokazivanja", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da se nametanjem, na takav način, doprinosi još većem raskolu. "Nametanje ne doprinosi ničemu. Apsolutno se nismo približili kvalifikaciji tog događaja. Ja sam bio u Izraelu, razgovarao sam sa najmanje pet ljudi, stručnjaka iz oblasti Holokausta i genocida, koji kažu da nije bio genocid u Srebrenici. To su govorili i javno isticali. Nećete začepiti usta svim ljudima koji misle na drugi način", poručio je Dodik.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko nametnuo je 23. jula 2021. godine dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".

federalna.ba/Srna

Milorad Dodik negiranje genocida Srebrenica
Vladimir Putin Milorad Dodik Mreža Konstantin Malofejev
0 04.10.2022 22:09
Milorad Dodik Viktor Orbán
0 04.10.2022 11:39
Milorad Dodik Vijeće ministara BiH
0 04.10.2022 09:13
predsjednik RS Milorad Dodik Jelena Trivić
0 03.10.2022 10:06
Opći izbori 2022 izbori Milorad Dodik
0 03.10.2022 01:20
Milorad Dodik Jelena Trivić Opći izbori 2022 Opći izbori u BiH
0 03.10.2022 00:44