Dodik po povratku iz Moskve: Rusija je strateški partner RS-u

Nakon što su se vratili iz Rusije, Milorad Dodik i Željko Budimir, entitetski ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo, sazvali su konferenciju za novinare, na kojoj su prenijeli utiske iz posjete ovim zemljama. Ključan je bio Dodikov razgovor s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, iz kojeg je on zaključio da je Rusija strateški partner RS-u.

S Putinom sam razgovarao više od sat, a na dnevnom redu bilo je nekoliko tema, rekao je Milorad Dodik. Jedna od njih bila je i visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, za kojeg Dodik i dalje tvrdi da je nelegalno izabran. Zanimao ga je i stav Rusije u slučaju da Christian Schmidt nametne odluke štetne za RS, naročito one u vezi s imovinom.

„Rekao sam da je to za nas zid i da mi, u tom slučaju, imamo dva puta. Jedan je da nestanemo i prestanemo postojati, a drugi da očuvamo našu autonomiju i samostalnost i da je u tom pogledu krah Dejtonskog sporazuma. Odgovor koji sam dobio za mene je ohrabrujući“, tvrdi Dodik.

„RS je sada vrlo ugrožen napadom na imovinu. Postavlja se pitanje šta će ostati ako to prođe. Od RS-a ni formalno neće ostati ništa. Zbog toga je ova diplomatska misija bila vrlo važna“, rekao je Budimir.

Dodik smatra da se Britanci i Amerikanci neprijateljski odnose prema RS-u, te da je antikolonijalna borba ključ budućnosti srpskog naroda.

„Mi ne smijemo, kao Srbi, dočekati novo vrijeme pod kolonijalnom upravom stranaca. Onda to znači da ćemo imati katastrofalne posljedice koje će ovaj narod dovesti do njegovog nestanka“, poručio je Dodik.

Dodik i Budimir posjetili su i Azerbejdžan, te su s predsjednikom Vlade te zemlje dogovarali organizovanje privrednog foruma. Dodik je istakao i da RS ima sredstva za isplatu dospjelih obaveza i da neće imati finansijskih problema.

federalna.ba

Milorad Dodik Željko Budimir Moskva Rusija Vladimir Putin
Halil Lagumdžija Milorad Dodik Jasmina Ćosić-Dedović
0 27.09.2023 17:51
NASA astronauti Rusija SAD
0 27.09.2023 14:42