Dodik: Osjećali bismo se razočaranim i prevarenim ako ne bismo dobili datum

Dodik: Osjećali bismo se razočaranim i prevarenim ako ne bismo dobili datum

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, nakon sastanka s partnerima u vlasti na državnoj razini u Mostaru, izjavio je kako od Europskog vijeća očekuje točan datum otvaranje pregovora BiH za članstvo u Europskoj uniji.

- Mislimo da smo uradili dosta toga. Riješen je problem FRONTEX-a, Zakon o sprječavanju financiranja terorističkih organizacija. Osjećali bi se razočaranim i prevarenim ako ne bismo dobili datum za pregovore. Vjerujem da u idućih sedam do deset dana možemo riješiti još nekoliko pitanja – rekao je Dodik na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom HDZ-a BiH Draganom Čovićem i predsjednikom SDP-a BiH Nerminom Nikšićem.

Kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona BiH, Dodik je istaknuo kako su se razgovori sveli na nekoliko tema.

- Za Središnje izborno povjerenstvo postoji nekoliko razmišljanja kako se treba birati. Postoje razmišljanja o tome da se zadrži na razini Zastupničkog doma sa zajedničkim povjerenstvom oba doma koji moraju postići konsenzus ako se predlaže Središnje izborno povjerenstvo. Drugi je prijedlog da se bira u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. Mislim da je to mala razlika, ali bi ta priča morala biti definitivno utvrđena – pojasnio je.

Što se tiče izbora članova Predsjedništva BiH, Dodik je naveo da ostaje pri stavu da Republika Srpska izravno bira jednog člana, a da podržava rješenje da pri izboru u Federaciji BiH kandidat za hrvatskog člana "prođe kroz trijažu kroz tri, dva ili jednog kantona s većinskim hrvatskim stanovništvom".

Dodik je komentirao i tehničke izmjene Izbornog zakona, kazavši kako se olako govori o integritetu izbornog procesa, a da se zapravo ne zna točno što to podrazumijeva.

- Što se tiče Zakona o sukobu interesa, mislim da to možemo završiti. Neka dalje rade radne grupe i čim to završe neka zakon ide na Vijeće ministara i Parlament. Bilo bi dobro kad bi uspjeli završiti taj zakon, eventualno i zakon o državnoj upravi kojim bi se regulirali uposlenici na državnoj razini. Državni proračun je usuglašen i njega nitko ne spori, treba još samo proći predviđenu proceduru - istaknuo je Dodik.

Predsjednik SNSD-a današnji sastanka nije proglasio neuspješnim, istaknuvši kako je izvjestan napredak, ipak, postignut.

- Za razliku od prošlog sastanka u Sarajevu kada se nismo mogli usuglasiti o čemu se uopće priča, sada smo došli u poziciju da imamo zakone i da imamo dva-tri pitanja u tim zakonima koja nisu dogovorena, ali bi trebala biti dogovorena. Ovo je ozbiljan napredak - poručio je Dodik.

Osvrnuo se i na Zakon o Sudu BiH, kazavši kako je stav SNSD-a da prvostupanjsko vijeće bude u Sarajevu, a drugostupanjsko, odnosno apelacijsko vijeće, bude u Banjoj Luci.

- Ono što je važno da se uvede više reda u pravosuđe i da Sud BiH može odlučivati samo po zakonima koje donese Parlamentarna skupština BiH – kazao je Dodik.

Dodao je kako će bilo kakva nova odluka visokog predstavnika značiti rušenje europskog puta Bosne i Hercegovine.

- Ako bi slučajno krenuo nametati nove zakone - ja ne prijetim, samo govorim što ćemo mi uraditi – dakle, ukoliko bi nametnuo bilo što što se odnosi na Republiku Srpsku u bilo kojem segmentu, Republiku Srpsku izlazi iz procesa na način da će donijeti svoj zakon o izborima i provesti izbore na svoj način. Ako netko želi srušiti europski put Bosne i Hercegovine, ima Schmidta koji to može uraditi - rekao je Dodik.

Na pitanje hoće li nakon ovog sastanka javnost tražiti krivce za neuspjeh, Dodik je rekao da su u posljednjih godinu dana dogovoreni brojni zakoni, a da su im pored toga opet upućene kritike.

- Mi smo završili zakone, ali nismo naišli na medij koji kaže da su teške okolnosti u BiH, a da smo, ipak, nešto uspjeli. Uvijek se samo napada. Ako je nekome potreban krivaca, onda je to Milorad Dodik - zaključio je predsjednik SNSD-a.

federalna.ba/Fena

Milorad Dodik sastanak Mostar koalicija