Dodik: Bilo bi zanimljivo da je Milanović pisao Mesiću
(Izvor: Twitter)

Dodik: Bilo bi zanimljivo da je Milanović pisao Mesiću

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas da Republika Srpska nije slučajan istorijski odraz, nego je težnja srpskog naroda za slobodom i zato će kao takva opstati uprkos svima koji je osporavaju.

“Očigledno je da je pobjeda Joea Bidena na predsjedničkim izborima u SAD osokolila neke snage koje su se smatrale poraženim u protekle četiri godine mandata Donalda Trumpa. Neki sa strane koji se miješaju u odnose u BiH imaju nepromijenjene stavove, ali mogu se čuti i stavovi da je opasno zadirati u untrašnja pitanja BiH, odnosno politički sistem i uređenje i da su apsolutno neodrživa očekivanja za nekom vrstom centralizacije”, rekao je Dodik u intervjuu Srni.

Na pitanje da li misli da će Biden slušati želje Sarajeva ili će uvažavati političku realnost u BiH, Dodik je istakao da  "da se političko Sarajevo srčano zalaže za ukidanje sadašnjeg sistema i uvođenje unitarističkog govori da BiH nije zemlja koja ima smisla i time se potvrđuje nemogućnost njene održivosti."

“To što sanjaju ovu vrstu priče je jedna stvar, ali se time dovodi u pitanje odnos koju imaju prema bilo kojoj inicijativi koja se pojavi i govori o drugačijim mogućnostima uređenja BiH. Činjenica da je SDA usvojila rezoluciju u kojoj se govori da treba ukinuti entitete i uvesti BiH sa regijama govori o njihovom nezadovoljstvu u BiH. Jednako tako smo i mi nezdovoljni BiH, samo iz drugih razloga i povoda”, pojasnio je Dodik.

On je ponovio da se Srbi nisu borili za BiH, nego za svoju državu i da nikada nisu bili bosanski, nego Srbi koji su htjeli da se integrišu sa svojim srpskim narodom.

“Više od 140 ustanaka je podignuto za vrijeme Turaka i Austrougarske, odnoso protiv okupatorske vlasti i svi su imali srpski predznak u borbi za slobodu i integraciju srpskog naroda. Republika Srpska je formirana prije sukoba u BiH, to je slobodarski čin naroda, Ustav je usvojila 28. februara 1992. godine, što govori da je demokratska tvorevina srpskog naroda koja će kao takva i ostati”, poručio je Dodik.

On je ocijenio da narod mora biti svjestan stalnog pritiska političkog Sarajeva za ukidanjem Repbulike Srpske, kao i da ne treba vjerovati domaćim izdajnicima kada kažu da je niko ne pritišće.

“Zato se moramo okupljati uz ideju Republike Srpske i praviti kompromis bez obzira da li je neko vlast ili opozicija u Srpskoj, a na nivou BiH ne smijemo dozvoliti raspirivanje želja političkog Sarajeva”, dodao je Dodik u intervjuu Srni.

"Bilo bi zanimljivo da je Milanović pisao Bidenu"

Dodik je rekao da je Mesić bivši funkcioner i penzioner koji pokušava da bude aktuelan i da bi bilo zanimljivo šta bi sadašnji predsjednik Hrvatske Zoran Milanović pisao Bidenu. Kada je riječ o pokušaju smjene Savjeta ministara u Predstavničkom domu parlamenta BiH, Dodik je ocijenio da se politička borba opozicije može smatrati legitimnom, ali da nije imala dovoljno glasova, niti atmosferu za smjenu.

Mesić: Bidenu sam poslao prijedloge za očuvanje BiH

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić uputio je novom američkom predsjedniku Joeu Bidenu pismo s prijedlogom kako Bosnu i Hercegovinu ustrojiti po građanskom, a ne nacionalnom principu – što je suprotno onom što zagovara državni vrh Hrvatske, prenosi portal nacioanl.hr....

“Savjet ministara nije vlada, nego treba da predstavlja različite interese. U tom pogledu predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija je u vremenu pandemije virusa korona radio dobar posao, ne samo za RS, nego i za BiH”, istakao je Dodik.

Migrantska kriza

EU je poluprivatnoj organizaciji za migracije dodijelila 75 miliona eura, a institucijama BiH tri miliona eura, rekao je Dodik u intervjuu za Srnu.

Navodi da je potpuno je nejasna situacija, jer je očigledno da će biti potrebna istraga o zloupotrebi.

"Broj migranata je smanjen u Bosni i Hercegovini i ima ih od šest do osam hiljada, jer je Predsjedništvo BiH potpisalo sa Pakistanom Sporazum o readmisiji što ćemo uraditi i sa ostalim zemljama. Nećemo formirati migrantske centre u RS, iako je ranije kao ministar u Savjetu ministara Mirko Šarović pristao da migranti budu smješteni u Banjaluci, Bijeljini i Trnovu", podsjetio je Dodik.

federalna.ba/Srna

Milorad Dodik migranti