Dodik najavio tužbu osoba sa crne liste iz RS-a protiv Vlade SAD-a

U Banjaluci je bez najave održan sastanak vladajuće koalicije u RS-u. Ipak, nakon sjednice su izašli pred medije. Kažu, čvrsto stoje u odbrani politike aktuelne vlasti, te najavljuju da će izbori u oktobru biti historijski, jer će biti održani po izbornom zakonu RS-a.

Bilo je govora i o sankcijama, izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, a prema riječima Milorada Dodika, ovaj entitet sprema i odgovore zbog gašenja računa osobama koje se nalaze na crnoj listi. Govorio je i o odnosima između koalicionih partnera na nivou države.

„Danas smo dogovorili da se tuži Američka vlada. Što se nas tiče, mi nosimo teret da je Amerika neopravdano uvela sankcije. Nije važno nekoliko nas, mi ćemo to iznijeti. Ne postoji državna koalicija, niti je Bosna i Hercegovina država u onom smislu kako oni žele da kažu. Bosna i Hercegovina je državna zajednica i ona ima suveneretitet međunarodnog karaktera, a na unutrašnjem planu RS je država, više nego Bosna i Hercegovina. Ima veći budžet i to je država, nisu oni država“, ustvrdio je Dodik.

federalna.ba

Milorad Dodik Crna lista SAD