Dodik: Inzko bi da djeluje izvan svojih ovlaštenja
(Izvor: Lejla Džin)

Dodik: Inzko bi da djeluje izvan svojih ovlaštenja

Povodom pisma koje je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio na adresu Narodne skupštine Republike Srpske u kojem je jasno naznačio rok od tri mjeseca da se ponište povelje koje je entietski parlament dodijelio osobama osuđenim za ratne zločine, lider SNSD-a Milorad Dodik komentarisao je ovaj potez u Banjaluci.

„Ili ne poznaje ili ne zna svoj posao ili je ozbiljan lažov i to patološki, zato što tvrdi da on je taj koji je nadležan za Dejtonski mirovni sporazum, dakle, to nije tako. On je nadležan za Ankes 10 Dejtonskog sporazuma, civilno provođenje. On nije nadležan za vojni dio sporazuma, on nije nadležan za Ustav Bosne i Hercegovine. Čak i onaj  Paddy Ashdown, da ne kažem prefiks koji veoma volim, nije se upuštao da on tumači Ustav i mnogo čega drugog, a Inzko kaže 'ja sam tumač Dejtonskog mirovnog sprazuma'. Dakle, ili ne zna što mu mogu oprostiti ili je patološki lažov koji hoće da nametne jednu sasvim novu priču. I to je naš problem sa njim“, kazao je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Dodik tvrdi da Inzko pokušava da djeluje izvan svojih ovlaštenja.

„On je čovjek koji očigledno pokušava da se dodvori ovim muslimanima tamo u Sarajevu i pokušava da se kroz obračun s nama tamo dobije simpatije. Kada čujete njih kako se pozivaju na evropska pitanja oko navodnog zakona koji on želi namentuti o genocidu, ja ga pozivam nek se pozove na američki ustav. Što nikada nije rekao u skladu s američkom praksom te vrste. Amandman jedan kaže: čovjek nikad ne može biti osuđen ni optužen za lično mišljenje. Nikada se nije pozvao na američku praksu. On ovdje selektivno radi“, kazao je Dodik.

Navodi da u demokratskim sistemima onaj koji je osuđen i odležao zakonski predviđenu ili sudski određenu kaznu nakon toga se smatra slobodnim građaninom sa svim građanskim pravima.

„Je li vam moram ja govoriti na koji je način Biljana Plavišić i pokojni Momčilo Krajišnik, jesu li odležali svoje kazne? Zašto se nama ovdje govori da je drugačija praksa? Da ne pričamo o tome što mi ne vjerujemo presudama upravo političarima u Haškom tribunalu koji su bili motivisani na način kako su motivisani, da se čitava kolektivna odgovornost prebaci na jedan narod“, kazao je Dodik.  

Dodik poručuje da koji god Srbin da ga sretne i kada bude penzioner treba da okrene glavu od njega.

„Zato što je rekao da Republika Srpska njega asocira na NDH. To nije tačno. To mi ne možemo da prihvatimo nikako. Zato ni ja ne želim godinama da ga vidim niti da ga sretnem. Nek mi nametne sastanak da vidim kako će to izgledati“, poručio je Dodik.

Sjednica Predsjedništva SNSD-a zakazana je u utorak.

federalna.ba/Lejla Džin

Milorad Dodik Valentin Inzko