videoprilog Gordane Ristović-Muslija (Federacija danas)

Do kraja ove godine koncesiona prava za rudnike u Zenici i Brezi

Ni 20 godina nakon što je u ZDK donesen, Zakon o koncesijama u ZDK ne primjenjuje se u dva od tri rudnika mrkog uglja na ovom području. Nakon što je početkom 2020. koncesije pribavio kakanjski Rudnik, do kraja ove godine trebale bi biti završene procedure i za zenički te Rudnik Breza. 

Proces osiguravanja koncesionih prava za Rudnik Breza otkočen je nakon što je riješeno pitanje tužbi Općine u vezi sa neplaćanjem tih obaveza. Nadležnom ministarstvu podnijeli su zahtjev samo za koncesiona prava na eksploataciona polja u Brezi budući da nema rudarskih radova na području Visokog i Ilijaša.

„Mi smo u završnoj fazi pribavljanja koncesije od ZDK s obzirom na to da eksploataciono polje ležišta mrkog uglja u Brezi se rasprostire na dva kantona i tri općine. Mi smo u dogovoru sa kantonalnim ministarstvom dogovorili da se uradi pojedinačna studija za sve tri općine“, kaže Mirza Omerhodžić, tehnički direktor RMU Breza.

Javni poziv za dodjelu koncesija za ekslopataciju uglja uskoro slijedi i za područje Zenice. 

„Mi smo donijeli odluku o pokretanju aktivnosti, sad slijede druge aktivnosti raspisivanja javnog poziva prijavljivanje potencijalnih, u ovom slučaju RMU Zenica - i onda ćemo vidjeti da li RMU Zenica ispunjava kriterije i uvjete raspisanog javnog poziva“, objašnjava premijer ZDK Mirnes Bašić (SDA). 

Rudnik je u međuvremenu pripremio potrebnu dokumentaciju u namjeri da pribavi koncesiona prava za dva eksploataciona polja, Stara jama i Raspotočje, budući da nema ekonomske opravdanosti za kopanje uglja na lokalitetima Stranjani i Mošćanica. Također, Gradsko vijeće Zenice je dalo saglasnost Rudniku za pribavljanje koncesionih prava, uz određene uvjete. 

„Zatim je poslije toga donesen novi sporazum sa Gradom Zenica kojim je definisan tretman otpadnih voda, definisana zaštita izvorišta na području eksploatacionih polja, definisane i radnje vezane za sanaciju jalovišnih depnija“, ističe Merhun Arnaut, pomoćnik direktora za razvoj investicija RMU Zenica. 

Do kraja godine ugovore o koncesijama, koji podrazumijevaju plaćanje jednokratnih koncesionih naknada od 250 maraka po hektaru istražno-eksploatacionog polja, te 80 feninga za iskopanu tonu godišnje, trebalo bi da imaju sva tri rudnika uglja na području ZDK. Ti su ugovori uvjet za pribavljanje dozvola za eksploataciju, no sudeći po stanju na terenu, moglo se i bez njih. Zanimljivo je da su aktuelizirani tek sada, kada ugalj postaje nužno energetsko zlo.

federalna.ba

Zenica Breza rudnici koncesiona prava
izbori Zenica Amila Begagić-Jerković
0 01.10.2022 22:26
Udruženje paraplegičara i oboljelih od dječije paralize Zenica
0 01.10.2022 16:14
Međunarodnih dan starih osoba Penzionerski dom Zenica
0 30.09.2022 19:34
rudnici rudnik rudari rudari protest
0 29.09.2022 19:50
Međunarodna sedmica gluhih i nagluhih osoba Zenica Udruženje Kreativci Čujte nas Savez Summero znakovni jezik
0 29.09.2022 19:17
JU Dom za stara lica Zenica Međunarodnih dan starih osoba
0 28.09.2022 20:04