Djeca na Jamajci završila u bolnici nakon što su jela slatkiše od kanabisa
(Izvor: X)

Djeca na Jamajci završila u bolnici nakon što su jela slatkiše od kanabisa

Više od 60 djece prebačeno je u bolnicu na Jamajci nakon što su jeli slatkiše koji sadrže kanabis, rekao je ministar obrazovanja te zemlje. Fayval Williams je napisala na X (bivši Twitter) da su učenici osnovne škole iz oblasti St Ann's Bay - oko 80 km od glavnog grada Kingstona. Dodala je da su neka djeca iskusila povraćanje i halucinacije.

Ne navodi se da je iko u teškom stanju. "Ljekari i medicinske sestre čine sve što mogu da osiguraju da se učenici oporave", napisala je William, dodajući da je nekolicini djece morala biti uključena infuzija.

"Jedan mali dječak je rekao da je pojeo samo jedan slatkiš. Toliko je moćan ovaj proizvod. OPASNOST!" Iako je Williams napisala da su djeca iz osnovne škole St Ann's Bay, lokalne novinske agencije izvijestile da su pogođeni učenici iz obližnje osnovne škole Ocho Rios. Smatra se da su djeca u starosti između sedam i 12 godina.

Direktor ove potonje škole rekao je za Jamaica Observer da je "jedan prodavač" prodao slatkiše svojim učenicima. Šef policijske uprave St Ann, viši nadzornik Dwight Powell, pozvao bilo koga ko ima informacije o njima da kontaktira vlasti.

Ministrica Williams je objavila i fotografije pakovanja proizvoda za koje se pretpostavlja da su sadržavali slatkiše, na kojima je precizirano da se ne smiju prodavati maloljetnicima. Za svaki se kaže da sadrži 100 mg psihoaktivne supstance Delta-8 tetrahidrokanabinola (THC), što se općenito smatra visokom dozom za odraslu osobu. Prema američkoj Upravi za hranu i lijekove (FDA), Delta-8 ima "toksične efekte".

Slatkiše, koje nije odobrila FDA, proizvela je kompanija sa sjedištem u američkoj državi Kaliforniji, gdje je kanabis legalan. Jamajka je dekriminalizirala posjedovanje malih količina kanabisa, također poznatog kao marihuana, za ličnu upotrebu 2015. godine. Međutim, ministar zdravlja Christopher Tufton rekao je za Jamaica Star da vlada nije dozvolila uvoz jestivih namirnica koje sadrže kanabis.

Incident se dogodio više od sedam dana nakon što se oko 90 djece razboljelo u Južnoj Africi nakon što su jeli kolače sa drogom za koje su zvaničnici otkrili da su kupljeni od uličnog prodavača.

federalna.ba/BBC

Jamajka slatkiši od kanabisa djeca
Hamas Međunarodni krivični sud ubijstva djeca
0 30.11.2023 08:55
djeca respiratorne bolesti Kina
0 29.11.2023 11:53
meningitis djeca TK
0 21.11.2023 15:56
Gaza djeca bebe Svjetski dan djeteta svjetlo
0 20.11.2023 11:33