videoprilog Mujesire Purić (Federacija danas)

Djeca izviđači oživljavaju najatraktivnije zeničko izletište

Više od 160 djece i mladih iz Zenice zimovanje provodi na Smetovima u četiri smjene, a cilj je ponovo oživjeti ovo najatraktivnije zeničko izletište nadmorske visine iznad 1000 metara. Pored čistog zraka i igara na snijegu, djeca sa izviđačima stvaraju nova prijateljstva koja često prerastaju u neraskidive dugogodišnje  veze.

Treća smjena, od ukupno četiri obilježila je međunarodni dan snijega. Ove godine interes djece za zimovanjem je veći nego ikad, pa su upravo zbog toga bili prinuđeni pronaći i alternativno rješenje.

“S obzirom na to da Eko kuća Smetovi još nije završena i da očekujemo da bude završena u toku ove godine, morali smo tražiti rezervno rješenje, a to je bila kombinacija s Planinarskim domom Željezara. Tako da smo u planinarskom domu Željezara smjestili 30, u našem domu 20 tako da se taj broj kretao između 55 i 60 učesnika u ove prve tri smjene”, navodi predsjednik saveza izviđača Grada Zenica Edin Šarić.

Savez izviđača grada Zenica ove godine obilježava 70 godina postojanja i ovo je tek jedan od niza aktivnosti. Iako nezvanično, postoje dokumenti koji potvrđuju da je skautska organizacija u Zenici osnovana još davne 1927. godine. Da nema boljeg načina da se provede zimski raspust, u prirodi, na snjegu i mjestu gdje je nadmorska visina idealna za zdravlje, potvrđuju i mališani željni igre sa svojim vršnjacima.

“Ima puno novih drugara i svi nose neke društvene igre, kao i ja. Moje iskustvo na zimovanju je veoma dobro, u domu je baš toplo”, priča Omar Okan.

“Prvi put sam na zimovanju, baš mi je lijepo ovdje, zabavljam se” dodaje Hana Karahmet.

“Prelijepo je. Lijepo je hodati s prijateljima, sa ekipom imati neke aktivnosti, osim sjedenja za računarom, biti na telefonu”, ističe Gabrijela Kustura.

Veliku odgovornost imaju vodnici i načelnici, mladi dugogodišnji članovi koji su završili izviđačko-kadrovsku školu i sad su osposobljeni da budu vođe.

Učiniti svijet boljim, misija je svakog izviđača. Igrom, pjesmom i zabavom žele razveseliti ljude oko sebe i učiniti svaki dan posebnim. Osim toga, jačanje socijalnih vještina, te učenje iz različitih životnih oblasti čini ih spremnijim za budućnost. 

“Ono što je nama bitno da mi njima taj edukativni sadržaj koji ovdje imamo njima učinimo zabavnim, da to nije samo puko učenje nego kroz igru da im predstavimo mnoge stvari koje izviđači moraju znati: čvorologija, topografija, signaliazcija itd.”, ističe načelnica treće smjene izviđačkog zimovanja Alma Tuka.

“Ima dosta učesnika koji nam povjeravaju neke tajne u vezi nekih problema, da li imaju neke školske probleme ili porodične”, dodaje Evel Muharemović, načelnik treće smjene izviđačkog zimovanja.

Tradicionalnim izviđačkim pozdravom, izviđači Zenice su ispratili našu ekipu, a zatim krenuli lagano ka donjem Domu da se ručak ne bi ohladio.

federalna.ba

izviđači Zenica BiH zimovanje
olujno nevrijeme Zenica zatvorene ceste
0 17.05.2022 16:05
Charles Michel BiH
0 17.05.2022 10:37
sport fudbal nogomet BiH FK Željezničar FK Sarajevo
0 16.05.2022 15:19
BiH OSCE izbori Kathleen Kavalec
0 16.05.2022 14:39