Divovske drvene skulpture ukazuju na značaj očuvanja prirode u Belgiji
(Izvor: AA)

Divovske drvene skulpture ukazuju na značaj očuvanja prirode u Belgiji

Džinovske drvene skulpture postavljene u šumi u Belgiji, posjetiocima koji uživaju u prirodi i čistom zraku nude jedinstven doživljaj.

Sedam divovskih drvenih statua koje podsjećaju na likove iz bajki postavljene su u parku De Schorre, u blizini grada Boom. Riječ je o umjetničkim djelima Danca Thomasa Damba.

Dambo se na svojoj internet stranici predstavlja kao umjetnik koji koristi reciklirane materijale. Za izradu statua, dizajniranih za muzički festival 2019. godine, koristio je odbačene police, polomljene grane drveća i stare palete, a sve kako bi ukazao na značaj reciklaže i ponovnog korištenja onoga što pojedinci smatraju otpadom.

Statue simboliziraju likove iz narodnih predanja s tog područja, a u njihovoj izradi umjetniku je pomagalo oko 200 ljudi.

Visina ovih umjetničkih djela varira između sedam i 18 metara, a izrada je trajala 25 sedmica.

Statue su nakon festivala izložene u šumi gdje ih mogu vidjeti brojni posjetioci. Štaviše, postale su atrakcija koja privlači sve više posjetilaca u Boom. Dambova djela krase mnoge dijelove svijeta, među kojima su Sjedinjene Američke Države, Kina, Australija, Brazil i Meksiko.

federalna.ba/AA

divovske drvene skulpture Belgija
granični kamen Belgija
0 04.05.2021 14:45
Belgija ilegalne kulturne ustanove
0 30.04.2021 14:37
Joe Biden SAD Velika Britanija Belgija
0 23.04.2021 20:29