videoprilog Gordane Antonić (Federacija danas)

Sa novom godinom i novi - umanjeni računi za gas

Vlada Federacije usvojila je umanjenje cijene gasa za prvi kvartal 2023. godine za 9,6 posto u odnosu na prethodni. Nove cijene će se primjenjivati od 1. januara ove godine. Resorni ministar Nermin Džindić očekuje da ovu odluku ubrzo primjene i kantonalna poduzeća što će se povoljno odraziti na račune potrošača koji koriste ovaj energent. Naravno i na domaćinstva.

Vlada je na zahtjev Energoinvesta pozitivno odgovorila. Njihov odgovor je u vrijeme rastuće inflacije najviše obradovao građane. Sa novom godinom i novi - umanjeni računi za gas. Osim pada cijena nafte i tople zime, nekoliko je faktora koji su uticali na formiranje povoljnije cijene.

“Oko 5 posto je smanjenje od Gazproma cijene, pozitivna kursna razlika prema Energoinvestu u ovom trenutku je ključnu ulogu imala i imali smo dva povećanja transportnog troška kroz entitet RS za više od 50 posto. Kad sve to saberemo, došli smo do izračuna da je 9,6 posto smanjenje koje je finalno i danas odobreno – sa 1095 KM na 990 je smanjena cijena na hiljadu kubnih metara”, kaže ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Nermin Džindić (SBB).

Iz Toplana uvjeravaju, umanjenja će biti, ali ne preciziraju za koliko. Čeka se odluka Vlade Kantona Sarajevo.

“Mi ćemo zajedno sa resornim Ministarstvom komunalne privrede KS-a i nezavisnim stručnim tijelom koje formira Vlada KS-a pristupiti izračunu umanjenja cijene centralnog grijanja”, navode iz Toplana KS-a.

Osim za januar, u Skupštini Kantona Sarajevo, poslanik i ministar unutrašnjih poslova Aljoša Čampara uputio je inicijativu za umanjenjem decembarskih računa: “Toplane sigurno nisu potrošile onoliko gasa koliko su predvidjele i ja očekujem da će oni za građane koji koriste usluge Toplana, a takvih je oko 50 hiljada domaćinstava i stanova, smanjiti cijene”.

Iako čini se neznatno umanjenje računa za gas, najviše će značiti socijalno ugroženoj kategoriji stanovništva kojima se može pomoći subvncijama na nivou kantona, za iznos umanjen novom odlukom Vlade, smatra ministar Džindić. A i ono što nam je iz EU dodijeljeno za podršku u cilju prevazilaženja budžetske krize čekamo.

“U prvoj najavi je nekih 71 milion eura koji bi trebao ići za socijalno ugrožene kategorije, zatim energetsku efikasnost u domaćinstvima i energetsku efikasnost i proizvodnju energije iz pobnovljivih izvora u malim i srednjim preduzećima. Ono što BiH treba da uradi je da ubrza proces uspostave vlasti i kreiranje održivih mehanizama kako da sredstava iz EU-a dođu do krajnjeg korisnika”, ističe Nihad Harbaš, konsultant u oblasti energije i klime.

Podsjećamo, oko 50 miliona eura namijenjeno je za socijalno ugrožene kategorije stanovništva u BiH kroz energetske vaučere koji bi trebali iznositi oko 350 eura. Istina, trenutne vremenske prilike, iako neuobičajne za ovo doba godine, pogoduju standardu građana, ali subvencije bi itekako dobro došle. Toga bi nova vlast trebala biti svjesna.

federalna.ba

gas plin