Diskvalificiranog takmičara Joost Kleina vjerovatno čeka optužnica
(Izvor: Martin Meissner/AP)

Diskvalificiranog takmičara Joost Kleina vjerovatno čeka optužnica

Joost Klein, nizozemski evrovizijski takmičar koji je diskvalificiran samo nekoliko sati prije velikog finala, vjerovatno će biti optužen za nezakonite prijetnje, rekla je švedska policija. 26-godišnji favorit za pobjedu izbačen je s takmičenja u Malmöu, što je potez bez presedana u 68-godišnjoj istoriji Evrovizije, nakon što se jedna članica produkcijske ekipe žalila švedskoj policiji na navodni "incident iza pozornice".

Policijski glasnogovornik Jimmy Modin rekao je za Guardian da je njihova istraga gotova i da bi odluka o optužbama trebala doći "u sljedećih nekoliko sedmica". Nije rekao kakva je priroda navodnih prijetnji.

"Očekujemo da će vjerovatno biti kaznenog progona", rekao je Emil Andersson, policajac zadužen za slučaj, švedskoj televiziji SVT. Rekao je da je "ubrzani kazneni progon", proces koji traje oko šest do osam sedmica, biti optimalna opcija jer svađa nije uključivala ozbiljniji zločin.

Dnevnik Sydsvenska, novine iz Malmöa, navode da kazneno djelo upućivanja prijetnji obično nakon presude dovodi do novčanih kazni. Nakon što je Klein izbačen, nizozemska televizijska kuća Avrotros navela je da su "šokirani" odlukom dodavši da, iako je Klein napravio "prijeteći potez" prema kamermanki, on je nije dotaknuo.

“Uprkos jasno sklopljenom dogovoru, Joost je snimljen kada je upravo sišao s pozornice i morao je požuriti u zelenu sobu. Joost je u tom trenutku više puta dao do znanja da ne želi da ga se snima. To se nije poštovalo", navodi Avrotros.

Televizijska kuća je tvrdila da je ponudila "nekoliko rješenja" Evropskoj radiodifuznoj uniji (EBU), koja vodi Evroviziju, ali je Klein svejedno izbačen.

Organizatori nisu željeli dati više detalja o navodnom incidentu tokom takmičenja, ali su pojasnili da "nije uključivao nijednog drugog izvođača ili člana delegacije" zbog glasina da je u sve bila uključena izraelska delegacija, usred napetosti između takmičara oko rata između Izraela i Gaze.

Kad je izraelskoj pjevačici Eden Golan rečeno da ne mora odgovarati na pitanje novinara o tome predstavlja li njezino prisustvo "rizik", Klein ju je prekinuo i upitao: "Zašto ne?".To se desilo nedugo prije nego što je diskvalificiran.

U ponedjeljak je EBU objavio saopćenje usred kritika o tome kako je poznato apolitično natjecanje pjesama rješavalo napetosti oko rata između Izraela i Gaze, rekavši da "žale" što neke delegacije  "nisu poštovale duh pravila".

"Razgovarali smo s brojnim delegacijama tokom događaja u vezi s raznim pitanjima na koja nam je skrenuta pažnja", rekao je EBU.

"Upravljačka tijela EBU-a će, zajedno s voditeljima delegacija, preispitati događaje u Malmöu kako bi krenuli naprijed na pozitivan način i osigurali da svi poštuju vrijednosti događaja."

EBU je potvrdio da je nekoliko takmičara i delegacija uložilo žalbe. Portugalska nacionalna televizija RTP žalila se zbog kašnjenja u objavljivanju izvedbe njihove takmičarke Iolande na YouTubeu nakon finala, a EBU je rekao da je do kašnjenja došlo jer je Iolanda na noktima naslikala dizajne inspirirane keffiyehom – palestinskim šalovima koji se koriste za iskazivanje podrške zemlji .

Irska takmičarka, Bambie Thug, također je potvrdio da su uložili više pritužbi uoči finala i optužili izraelsku televizijsku kuću Kan za "poticanje nasilja" protiv njih tokom izvještavanja o njihovom nastupu.

Tokom prvog polufinala, Kan komentator je rekao da je Bambie Thug "negativno govorila o Izraelu", dodavši: "Ali o tome možemo kasnije. Pripremite svoje kletve.”

Ovo je možda bila referenca na stihove o postavljanju prokletstva bivšem u pjesmi Bambie Thug, ali je rečeno da smatraju da je TV kuća prešla granicu. "Emiter (Kan) nije poštovao pravila i nadam se da se sljedeće godine (Izrael) neće moći takmičiti zbog toga", rekla je Bambie Thug novinarima nakon takmičenja. Neki takmičari opisali su atmosferu iza kulisa ove godine kao "napetu" i "užasnu", dok su hiljade protestovale na ulicama Malmöa pozivajući na primirje u Gazi.

U objavi na Instagramu nakon velikog finala, Golan je napisala: “Reći da je bilo lako bila bi laž. Ali uz vašu podršku i ljubav to mi je dalo snagu da nastavim i pružim apsolutno najbolju izvedbu koju sam mogla.”

Sudionik iz Litve, Silvester Belt, koji je nastupio nakon Golan u velikom finalu, nazvao je to "traumatičnim iskustvom" na društvenim mrežama, napisavši: "Ići poslije te zemlje, s tako velikom publikom, bila je jedna od najgorih stvari koje sam morai učiniti. Stvarno sam učinio najbolje što sam mogao u ovoj situaciji.”

Švicarski pjevač Nemo, koji je pobijedio sa svojom pjesmom The Code, rekao je na press konferenciji nakon da je iskustvo bilo "stvarno intenzivno" i da smatraju da "možda Evroviziju treba malo popraviti".

Evropska komisija također je kritizirala odluku EBU-a da zabrani članovima publike da mašu zastavom EU-a na velikom finalu, nazvavši odluku "potpuno žalosnom" i "van svake pameti".

federalna.ba/The Guardian

Joost Klein optužnica
Kantonalni sud Sarajevo optužnica Stari Grad pucnjava
0 14.06.2024 10:38
Elvis Ćustendil Amra Kahrimanović Potvrđena optužnica optužnica
0 07.06.2024 17:11
Dragan Spasojević Sud BiH optužnica
0 24.05.2024 12:54
Jasmin Mulahusić optužnica
0 22.05.2024 14:14
Velika Kladuša ratni zločin optužnica
0 20.05.2024 18:53