Direktor WHO: Nejednak pristup vakcinama i dalje velika prijetnja
(Izvor: EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI)

Direktor WHO: Nejednak pristup vakcinama i dalje velika prijetnja

Slučajevi zaraze koronavirusom i smrtni ishodi su u padu u većini regiona, uključujući i najpogođenije oblasti Amerike i Evrope, ali je šokantna globalna razlika u pristupu vakcina jedan od najvećih rizika za okončanje pandemije, izjavio je direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Ghebreyesus.

"Sada vidimo pad u broju slučajeva COVID-19 i smrtnih slučajeva sa padom u većini regiona, uključujući Ameriku i Evropu", rekao je Ghebreyesus na webinaru o pandemiji koji se održava dva puta nedjeljno.

Međutim, naveo je da je taj broj i dalje "neprihvatljivo visok", sa više od 5,4 miliona registrovanih slučajeva i skoro 90.000 smrti prošle nedjelje.

WHO je potvrdio da je širom svijeta zabilježeno skoro 158 miliona slučajeva i skoro 3,3 miliona smrtnih ishoda. Do sada je dato više od 1,2 milijarde doza vakcina.

"Infekcije i smrtni ishodi su i dalje u porastu u sjeveroistočnoj Aziji. Postoje zemlje u svakom regionu sa trendom porasta", kazao je Ghebreyesus.

Prema njegovim riječima, Indiji su očajnički neophodni oprema i lijekovi.

"Širenje varijanti virusa, povećano društveno miješanje, ublažavanje socijalnih mjera i neravnopravna vakcinacija, sve su to pokretači transmisije", kazao je Ghebreyesus.

Vakcine smanjuju teške bolesti i smrtne slučajeve u zemljama koje imaju dovoljno sreće da ih imaju u dovoljnim količinama, rekao je šef WHO.

"Ali šokantna globalna razlika u pristupu vakcinama ostaje jedan od najvećih rizika za okončanje pandemije", rekao je Ghebreyesus.

Zemlje sa visokim i višim srednjim dohotkom predstavljaju 53 posto svjetske populacije, ali su primile 83 posto svjetskih vakcina.

Suprotno tome, zemlje sa niskim i nižim srednjim dohotkom čine 47 posto svjetske populacije, ali su primile samo 17 posto svjetskih vakcina, kazao je Ghebreyesus.

federalna.ba/AA

koronavirus Covid19 pandemija Tedros Adhanom Ghebreyesus WHO virus vakcina vakcinacija cjepivo cjepiva cijepljenje