Direktor Ureda za demokratizaciju Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH posjetio CIK BiH

Direktor Ureda za demokratizaciju Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH posjetio CIK BiH

Direktor Ureda za demokratizaciju Američke agencije za međunarodni razvoj u BiH (USAID BiH) Peter Cronin danas je posjetio Centralnu izbornu komisiju (CIK) Bosne i Hercegovine gdje se sastao sa predsjednikom i članovima CIK-a BiH i informirao ih o ciljevima četvorogodšnjeg projekta “Podrška izbornom integritetu u BiH” koji će finansijski podržati USAID, saopćeno je iz CIK BiH.

U saopćenju se navodi da je predsjednik Centralne izborne komisije BiH Suad Arnautović podsjetio na dosadašnju suradnju i zahvalio na podršci koju je Centralna izborna komisija BiH dobijala od vlade Sjedinjenih Američkih Država, bilo da je to bila podrška Ambasade SAD-a u BiH, Međunarodne fondacije za izborne sisteme (IFES) ili podrška koja je realizirana u partnerstvu sa nekim drugim organizacijama ali iz sredstava Ambasade SAD-a u BiH i USAID-a.

Arnautović je tokom sastanka najavio i aktivnosti Centralne izborne komisije BiH. Planirane aktivnosti se odnose na provođenje “Testnog projekta  podrške Evropske unije za uvođenje novih tehnologija u izborni proces u BiH“ i na organizaciju postizborne konferencije na kojoj se analiziraju izborni proces i izazovi sa kojima se izborna administracija suočavala tokom provedbe Općih izbora 2022. godine a koja treba rezultirati preporukama za unaprjeđenje izbornog procesa i zakonodavstva u Bosni i Hercegovini.

Centralna izborna komisija BiH je na sastanku sa direktorom USAID-a u BiH predložila potencijalne projekte kako bi bila razmotrena mogućnost da USAID u BiH preko svojih partnerskih organizacija aktivno podrži njihovu realizaciju, saopćeno je.

federalna.ba/Fena

USAID BiH CIK BiH