Direktor baleta se izvinio što je lice kritičarke izmazao psećim izmetom
(Izvor: BBC)

Direktor baleta se izvinio što je lice kritičarke izmazao psećim izmetom

Jedan direktor baleta u Njemačkoj se javno izvinio u utorak zbog toga što je psećim izmetom izmazao lice novinske kritičarke čije mu se kritike nisu dopale.

Marco Goecke suspendovan je s mjesta direktora Baleta u Državnoj operi u Hanoveru poslije tog napada prošlog vikenda, i uprava ga je pozvala da se izvini i objasni svoje ponašanje. List "Frankfurter Allgemeine Zeitung" je preneo da je Goecke je prišao kritičarki Wiebke Huester na pauzi premijere u operskoj kući u subotu i pitao je šta ona tu traži.

List je naveo da joj je Goecke koji je, kako izgleda, uvrijeđen nedavnom kritikom koju je ona napisala o njegovoj produkciji u Holandiji, zaprijetio da će joj zabraniti dolazak na balet. On ju je optužio da je ona odgovorna za to što su gledaoci počeli da otkazuju sjedišta u Hanoveru i izvadio kesu sa izmetom i namazao ga po njenom licu.

"Htio bih iskreno da se izvinim svima uključenim, a prije svega gospođici Hister zbog mog apsolutno neprihvatljivog djelovanja" napisao je Goecke i dodao da sada smatra da je to "bilo sramotno djelovanje u žaru trenutka i prekomjerna reakcija".

Goecke je međutim dodao da je vrijeme i da mediji "preispitaju određenu formu destruktivnog izvještavanja i izvještavanja koje nanosi bol i štetu cjelokupnom kulturnom sektoru" i kritikovao Huester zbog, kako je rekao, "često gadnih kritika", a naveo je i da je bio "nervno napet" zbog dvije premijere koje su bile neposredno jedna za drugom.

"Izvinjavam se zbog toga što sam na kraju 'pukao', ali tražim i određeno razumijevanje zbog razloga zbog kojih se to dogodilo", napisao je Goecke.

Iako je Goecke rekao da je pokupio izmet svog psa i strpao u džep, namjeravajući da ga baci, ali ga je "u žaru trenutka" dohvatio i upotrijebio, njegovi kritičari smatraju da je to ipak bio planiran napad. Huester je rekla da je šokirana izjavom direktora jer smatra da to i nije izvinjenje, nego nedopustiv pokušaj pravdanja, prenosi agencija DPA. Novinarka je podnijela krivičnu prijavu zbog napada, te bi protiv direktora Baleta mogla da bude pokrenuta istraga ne samo zbog fizičkog napada, nego i klevete povodom njegovog "izvinjenja".

federalna.ba/Beta

balet direktor skandal