Dimne bombe zbog dolaska predsjednice Specijalizovanih vijeća

Tokom protesta zbog dolaska predsjednice Specijalizovanih vijeća Kosova u Hagu Ekaterine Trendafilove došlo je do eskalacije situacije kada su učesnici protesta bacali dimne bombe na ulaz u hotel u kome se održava njen sastanak sa civilnim društvom.

Ispred hotela u centru Prištine bile su jake snage Kosovske policije, koje su čuvale glavni ulaz, međutim, aktivisti vanparlamentarne Socijaldemokratske partije, nakon kraćih govora počeli su da gađaju ulaz dimnim bombama, a policija je odgovorila suzavcem.

Ubrzo je stigla i specijalna policijska jedinica, koja je učesnike protesta odgurala niže niz ulicu kako bi oslobodila ulaz u hotel. Tom prilikom su neki od demonstranata i uhapšeni. Učesnici protesta su, inače, nosili transparente “TrendafilOUT“, „OVK se ne može suditi“, „Istorija se pisala, propaganda je propala“ i druge.

Na protestu je bio i Faton Klinaku, predstavnik Organizacije ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova sa nekoliko svojih saboraca. Inače, Trendefilova kako je najavljeno razgovara sa predstavnicima civilnog društva o aktuelnim dešavanjima u Specijalizovanim vijećima Kosova u Hagu.

federalna.ba/AA

Kosovo Hag protest OVK
UNICEF Kosovo izvještaj djeca na ulici
0 28.02.2024 12:43
Kosovo dinar State Department Priština
0 28.02.2024 10:12
Kosovo skupština žene Vijeće sigurnosti UN-a rezolucija
0 23.02.2024 12:16