Dim i pepeo od šumskih požara u SAD-u prekrili obalu 4.000 kilometara dalje

Dim i pepeo od šumskih požara u SAD-u prekrili obalu 4.000 kilometara dalje

Dim i pepeo od velikih požara na krajnjem zapadu SAD, uz Tihi okean, zamutili su nebo i izazvali upozorenja na loš kvalitet vazduha na dijelovima istočne obale, uz Atlantski okean, 4.000 kilometara dalje.

Jak vjetar donosi dim iz Kalifornije, Oregona, Montane i drugih država na istoku, sve do druge strane američkog kontinenta, te je dim zavio New York, New Jersey i Pennsylvaniju.

Najveći šumski požar u državi Oregon proširo se na 1.595 kvadratnih kilometara, a požari gore i na obe strane kalifornijske Sierra Nevade, kao i u državi Washington i drugim dijelovima američkog zapada.

Dim na istočnoj obali SAD podsjeća na prošlu jesen, kada je najgora sezona požara u Oregonu koja se pamti, donijela na istok gust dim neobične boje graška, i pogoršala kvalitet vazduha hiljadama kilometara daleko.

Ljudima na istoku, u dijelovima New Jerseya, Pennsylvanije i drugdje, koji imaju srčana oboljenja, astmu i druge zdravstvene probleme, rečeno je da ne izlaze napolje.

"Jedna od stvari po kojima je ovaj događaja izuzetan je to što je dim prekrio tako veliki dio SAD", rekao je Jessie Berman, stručnjak Univerziteta u Minnesoti za kvalitet vazduha.

David Lorence, iz Meteorološke službe SAD, rekao je da se dim od požara obično razrijedi dok stigne na istočnu obalu, ali ovog ljeta je "prilično gust".

Požar u Oregonu napredovao je u rijetko naseljenom južnom dijelu te države po šest kilometara dnevno, podstaknut naletima vjetra i drastično suhim vremenom koje je drveće i šiblje pretvorilo u spremno lako zapaljivo gorivo.

Vatrogasne ekipe su deset dana morale da se povlače jer su vatrene lopte skakale s jedne krošnje na drugu, drveće eksplodiralo, žar letio ispred vatre i izazivao nove plamenove, a u nekim slučajevima velika vrućina stvarala je "suhe munje". Ogromni oblaci dima i pepela podigli su se do 10 kilometara u nebo i vidljivi su sa više od 150 kilometara od mjesta požara, što se rijetko događa.

Vlasti u Oregonu kađu da su slabljenje vetra i niža temperatura omogućili vatrogascima da ponovo stupe u akciju. Pošto se najaktivniji front požara približava jednom ranije izgorjelom području, ima nade da se neće širiti.

Računa se da je obuzdano oko jedne trećine tog požara s kojim se bori više od 2.200 ljudi.

Tokom požara je evakuisano više od 2.000 kuća, a ugroženo još 5.000. Ipak, izgorjelo je samo 70 kuća i stotinjak pomoćnih zgrada, a nema vijesti da je iko poginuo.

Zbog klimatskih promjena u proteklih 30 godina zapad SAD je mnogo topliji i sušniji nego ranije, i očekuje se da tako bude i dalje, da meteorološke pojave budu sve ekstremnije, a požari češći i destruktivniji, rekao je Berman, sa Univerziteta u Minnesoti.

federalna.ba/Beta

požar SAD dim
SAD Kina sankcije
0 24.07.2021 12:51
SAD koronavirus
0 23.07.2021 08:46
investiranje investitori investicije BiH ekonomija SAD State Department
0 22.07.2021 19:07
Staša Košarac Eric Nelson BiH SAD
0 22.07.2021 18:33