Dijelovi Rajne u južnoj Njemačkoj zatvoreni za transport roba
(Izvor: Fena/EPA)

Dijelovi Rajne u južnoj Njemačkoj zatvoreni za transport roba

Dijelovi rijeke Rajne u južnoj Njemačkoj i dalje su u srijedu zatvoreni za otpremu tereta nakon što je obilna kiša u regiji povećala vodostaj, saopćila je navigacijska služba.
Pomorski promet rijekom Rajnom stao je oko Maxaua i Mainza u južnoj Njemačkoj, saopćila je njemačka agencija za plovidbu unutarnjim plovnim putevima. Rijeka je bila zatvorena za transport tereta tokom vikenda nakon što je obilna kiša izazvala velike poplave.
Centar za upozorenje o visokim vodama u južnoj njemačkoj pokrajini Baden-Wuerttemberg saopćio je kako se očekuje da će vodostaj Rajne opasti nakon sušnijeg vremena i da se trenutno predviđa da će Maxau ponovo biti otvoren za isporuku u petak rano ujutru.
Brodski transport na sjevernim dijelovima rijeke radi normalno, uključujući važne plovne tačke Duisburg, Koeln i Duesseldorf.
Visoki vodostaj znači da plovila nemaju dovoljno prostora za plovidbu ispod mostova, a blokada sprječava plovila da plove prema Švicarskoj.
Rajna je važan transportni put za robu uključujući minerale, ugalj, naftne proizvode kao što je lož ulje, žitarice i stočnu hrana.
Rajna je više puta patila od niskog vodostaja zbog neuobičajeno sušnih ljeta posljednjih godina.

federalna.ba/Fena

Njemačka poplave
Njemačka pomoć Ukrajina
0 17.07.2024 12:58
Njemačka Evropska Unija fiskalna pravila
0 16.07.2024 08:43
Japan Njemačka Fumio Kishida Olaf Scholz
0 13.07.2024 10:50