videoprilog Gordane Ristović-Muslija i Admira Pripoljca (Federacija danas)

Digitalna transformacija - uvjet za privredni i ekonomski rast

Šta je digitalna transformacija i šta joj je uloga u razvoju poslovanja? Opće informacije su da je to proces u kojem jedna organizacija uvođenjem digitalnih tehnologija u svim oblastima poslovanja i edukacijom  zaposlenika uspostavlja integrirarni sistem  s ciljem bržeg i lakšeg povezivanja s korisnicima na različitim nivoima.

Međunarodna konferencija „Razvoj poslovanja 2021“ održana u Zenici u organizaciji Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici i partnerskih visokoškolskih ustavova iz naše zemlje, Hrvatske i Srbije bila je u znaku ove teme.

Digitalna transformacija utječe na sve sektore privrede i mijenja  život, rad i komunikacije, neizbježna je i nezaobilazna u razvoju jednog društva. Gotovo desetljeće u svijetu, pa i u zemljama u okruženju, u poslovanju sve više važi nepisano pravilo „digitalan ili mrtav“ .

„Ako se ne uvedu moderne tehnologije, ako se ne omogući rad na daljinu, hibridni rad, visoka razina umjetne inteligencije, automatizacija, robotizacija onda nijedno gospodarstvo, privreda, društvo nema budućnost“, ističe prof. dr. Velimir Srića, profesor na Ekonomskom fakutetu Sveučilišta u Zagrebu.

Gdje su zemlje regiona, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, u tom procesu?

„Taj nivo je iznenađujuće dobar. U nekim elementima, zahvaljujući našim mladim preduzetnicima prije svega, ne zaostajemo toliko kao što zaostajemo u nekim drugim oblastima i imamo prostora da se nadamo u svim zemljama regiona da ćemo moći uhvatiti priključak s razvijenim zemljama malo lakše nego što to inače radimo u drugim oblastima poslovanja“, navodi prof. dr. Nebojša Janićijević, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

„Doba digitalne transformacije, doba vještačke inteligencije doba je u kojem ne morate imati ogromne pare da biste se ubacili u tu industriju. Nekad je Zenica bila industrijski centar zato što su ogromne pare uložene u to da se pokrene takva jedna industrija. Danas vam je dovoljno imati kompjuter koji se drži u ruci i imati kreativnost, a naši ljudi to znaju. Kao država smo nigdje, a kao pojedinci koji ovdje postoje smo vrhunski planetarni domet“, ocjenjuje dr. Zlatko Lagumdžija, profesor na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. 

U ovom su smjeru i ocjene učesnika Međunaradone konferencije „Razvoj poslovanja 2021“ održane u Zenici u organizaciji ekonomskih fakulteta iz BiH, Hrvatske i Srbije.

„Primarni zadatak ove konferencije je da mnogim kompanijama pokažemo ono što je najbolja praksa u zemljama u regionu kad je u pitanju digitalna transformacija biznisa te da trasiramo put za bh. kompanije, na koji je način potrebno pravilno izvesti organizacijsku promjenu kako bi bila fleksibilna i bolje konkurirala na svjetskom tržištu“, kaže prof. dr. Dženan Kulović, prodekan za naučnoistraživački rad Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Zenici.

U trenutku kada se svijet suočava s posljedicama globalnog zagrijavanja i prijetećih klimatskih promjena, upravo je digitalna transformacija među bitnijim elementima odgovora na te izazove. Evropska unija zato planira  do 2027. godine osigurati 9,2 milijarde eura za oblikovanje i podršku digitalnoj transformaciji europskih društava i privrede.

federalna.ba

digitalna transformacija Zenica